Bilkåren på andra chansen

Skrivet den 09 mars av Bilkåristen

mello3
Förra veckan var Helsingborgs stad värd för Melodifestivalen Andra Chansen. Bilkåren i Helsingborg fick i uppdrag att vara chaufförer, dels med någon förare under de första dagarna, med att hämta vid flyget och diverse andra körningar.

På torsdagskvällen bjöd kommunen på fest på Sofiero slott och vi var med, 5 man, och skulle köra artisterna från hotellet och till festen. Vi samlades på Helsingborgs Arena för genomgång och fick nycklar till bilarna, nya vita Volvo XC 60, automat. Vi fick också veta vilka artister vi skulle ha med i bilen. Och jag fick Hasse Andersson! Nästan den ende av dem som jag känner till! Eftersom jag inte kört automatbil på länge, fick jag en snabblektion av Almir. Så drog vi iväg i en lång rad genom Helsingborg, det var lite högtidligt! Parkerade framför Hotell Marina Plaza och väntade på resenärerna.
mello1
Så kom de ut och skulle in i bilarna. Hasse Andersson kom och var på väg in i bilen framför min. Nej du, sa jag. Du ska åka med mig, det har jag paxat på. Har du det? sa han och sken upp. Ja, då kan jag väl få en kram, sa jag, och fick en riktig bamsekram av honom. Det värmde länge. Två personer till åkte med. Vet inte vilka det var. Sen fick vi köra en lång runda, eftersom det är vägarbete på vägen från stan ut till Sofiero. Det blev trevligt samtal i bilen och inga snobbar där inte!

När vi kom till slottet, var det tända marschaller runt hela stora gräsmattan och slottet var så upplyst och vackert. Utanför var det musik och jonglering med facklor. Jag stannade på röda mattan och släppte av dem och önskade dem trevlig kväll!

Efter utfört uppdrag lämnade vi tillbaka bilarna och fick titta lite bakom kulisserna på Arenan. Jag har aldrig varit ens i närheten av ett sådant evenemang och tycker det var spännande att få vara med om det här.

Rose-Marie Nilsson
Helsingborgs Bilkår
mello2

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren