Bilkåren på andra chansen

Skrivet den 09 mars av Bilkåristen

mello3
Förra veckan var Helsingborgs stad värd för Melodifestivalen Andra Chansen. Bilkåren i Helsingborg fick i uppdrag att vara chaufförer, dels med någon förare under de första dagarna, med att hämta vid flyget och diverse andra körningar.

På torsdagskvällen bjöd kommunen på fest på Sofiero slott och vi var med, 5 man, och skulle köra artisterna från hotellet och till festen. Vi samlades på Helsingborgs Arena för genomgång och fick nycklar till bilarna, nya vita Volvo XC 60, automat. Vi fick också veta vilka artister vi skulle ha med i bilen. Och jag fick Hasse Andersson! Nästan den ende av dem som jag känner till! Eftersom jag inte kört automatbil på länge, fick jag en snabblektion av Almir. Så drog vi iväg i en lång rad genom Helsingborg, det var lite högtidligt! Parkerade framför Hotell Marina Plaza och väntade på resenärerna.
mello1
Så kom de ut och skulle in i bilarna. Hasse Andersson kom och var på väg in i bilen framför min. Nej du, sa jag. Du ska åka med mig, det har jag paxat på. Har du det? sa han och sken upp. Ja, då kan jag väl få en kram, sa jag, och fick en riktig bamsekram av honom. Det värmde länge. Två personer till åkte med. Vet inte vilka det var. Sen fick vi köra en lång runda, eftersom det är vägarbete på vägen från stan ut till Sofiero. Det blev trevligt samtal i bilen och inga snobbar där inte!

När vi kom till slottet, var det tända marschaller runt hela stora gräsmattan och slottet var så upplyst och vackert. Utanför var det musik och jonglering med facklor. Jag stannade på röda mattan och släppte av dem och önskade dem trevlig kväll!

Efter utfört uppdrag lämnade vi tillbaka bilarna och fick titta lite bakom kulisserna på Arenan. Jag har aldrig varit ens i närheten av ett sådant evenemang och tycker det var spännande att få vara med om det här.

Rose-Marie Nilsson
Helsingborgs Bilkår
mello2

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren