Bilkåren och rattar…

Skrivet den 07 mars av Bilkåristen

Så här i årsmötestider hör man mycket om rattar i Bilkåren. Våra årsrattar är Bilkårens sätt att visa uppskattning för långt och troget medlemskap. Den lokala kåren delar ofta ut årsrattar till sina medlemmar på sina årsmöten och de finns för varje fem-tal medlemsår. Den första är en årsratt i silver som man får efter sina första fem medlemsår, sedan blir det guld efter 10 år, 25-årsratten är i guld med vit emalj och 50-årsratten är guld med en smaragd. Den som varit med längst än så länge har fått sin 70-årsratt och den är i guld med röd emaljbotten med en rubin. Det är verkligen respekt att ha en 70-årsratt! Tänk att vara sin organisation trogen genom ett helt liv.
Årsrattar symboliserar verkligen den ömsesidiga relationen som finns mellan medlemmarna och organisationen. Med ömsesidighet menar vi att medlemmar formar sin organisation, men medlemmar formas och utvecklas också tack vare organisationen Bilkåren, genom möten, kurser, uppdrag och upplevelser. Och för Bilkåren är det lika viktigt att ha medlemmar som varit med ett år, fem år, 25 år eller ett helt liv. Det är just genom den blandningen som vi utvecklar och formar Bilkåren tillsammans.
Hoppas att du bär din årsratt med stolthet när du fått den. Men framförallt, hoppas du fortsätter vara medlem och forma Bilkåren och vår verksamhet långt in i framtiden. För den resan behöver vi både vara många och aktiva i för att klara.
IMG_0129

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren