Bilkåren och Aladdinasken

Skrivet den 29 mars av Bilkåristen

th
En tradition sedan 1939 står det på locket på en Aladdinask. Och det är ju inte bara den kända chokladasken som är en tradition sedan 1939, det är ju även Bilkåren. 1939 var ju året då den första Bilkåren startade.

Under ett par månader har vi turnerat över Bilkårslandet. Vi har gjort 17 turnéstopp och mött medlemmar i alla våra kårråd och pratat framtid under den lite kaxiga rubriken #nyabilkåren. Totalt har vi mött 270 engagerade och stolta medlemmar. En del med mer än femtio medlemsår i Bilkåren bakom sig och en del med bara några dagrs medlemskap, men alla med ett hängivet och gemensamt engagemang. Det har varit fantastiska träffar! Massor av bilder och kommentarer har delats och skrivits i sociala medier från träffarna och nåt som har hängt med oss på hela resan är metaforen om Aladdinasken.

Bilkåren är som en Aladdinask, fylld av olika praliner, som har fått symbolisera bredden i vår verksamhet. Det finns mycket att välja på i Bilkåren, det finns både gräddtryffel och höstnougat och alla andra sorter. Ibland försvinner vissa sorter och Aladdinasken förändras i takt med tiden, precis som Bilkåren måste göra. Inte vända upp och ned på allt så man inte känner igen sig, men förändringar som gör att vi fortfarande är intressanta och legitima i den tid vi verkar.
Marabou_Aladdin
Vi har också pratat om att än mer låta människor smaka på de praliner hos oss dom som gillar bäst, jämfört pralinerna med olika engagemang och konstaterat att det inte är så konstigt att alla inte gillar allt vi gör. En del av pralinerna (medlemmarna) i Bilkåren gillar Hemvärnsengagemanget bäst, andra kåraftnar, styrelsearbete, MTE, trafik, rekrytering, ungdomsverksamhet, körningar eller nåt annat av det vi gör, bäst. Låt dem göra det och tjata inte på folk att käka dom pralinerna de inte gillar. Då är risken stor att man ledsnar på Bilkåren.

Ät de praliner du gillar bäst nu och om ett par år är du kanske sugen på att smaka på en annan och en tredje. Lustfyllt engagemang är hållbart engagemang!

Tack alla för fantastiska möten, engagerade samtal, kritiska frågor och mycket ryggdunkar under vår turné!

Malin Dreifaldt, riksbilkårchef och Eva Blomqvist, generalsekreterare

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren