Bilkåren och Aladdinasken

Skrivet den 29 mars av Bilkåristen

th
En tradition sedan 1939 står det på locket på en Aladdinask. Och det är ju inte bara den kända chokladasken som är en tradition sedan 1939, det är ju även Bilkåren. 1939 var ju året då den första Bilkåren startade.

Under ett par månader har vi turnerat över Bilkårslandet. Vi har gjort 17 turnéstopp och mött medlemmar i alla våra kårråd och pratat framtid under den lite kaxiga rubriken #nyabilkåren. Totalt har vi mött 270 engagerade och stolta medlemmar. En del med mer än femtio medlemsår i Bilkåren bakom sig och en del med bara några dagrs medlemskap, men alla med ett hängivet och gemensamt engagemang. Det har varit fantastiska träffar! Massor av bilder och kommentarer har delats och skrivits i sociala medier från träffarna och nåt som har hängt med oss på hela resan är metaforen om Aladdinasken.

Bilkåren är som en Aladdinask, fylld av olika praliner, som har fått symbolisera bredden i vår verksamhet. Det finns mycket att välja på i Bilkåren, det finns både gräddtryffel och höstnougat och alla andra sorter. Ibland försvinner vissa sorter och Aladdinasken förändras i takt med tiden, precis som Bilkåren måste göra. Inte vända upp och ned på allt så man inte känner igen sig, men förändringar som gör att vi fortfarande är intressanta och legitima i den tid vi verkar.
Marabou_Aladdin
Vi har också pratat om att än mer låta människor smaka på de praliner hos oss dom som gillar bäst, jämfört pralinerna med olika engagemang och konstaterat att det inte är så konstigt att alla inte gillar allt vi gör. En del av pralinerna (medlemmarna) i Bilkåren gillar Hemvärnsengagemanget bäst, andra kåraftnar, styrelsearbete, MTE, trafik, rekrytering, ungdomsverksamhet, körningar eller nåt annat av det vi gör, bäst. Låt dem göra det och tjata inte på folk att käka dom pralinerna de inte gillar. Då är risken stor att man ledsnar på Bilkåren.

Ät de praliner du gillar bäst nu och om ett par år är du kanske sugen på att smaka på en annan och en tredje. Lustfyllt engagemang är hållbart engagemang!

Tack alla för fantastiska möten, engagerade samtal, kritiska frågor och mycket ryggdunkar under vår turné!

Malin Dreifaldt, riksbilkårchef och Eva Blomqvist, generalsekreterare

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren