Bilkåren med vid lanseringen av nya Volvo V60

Skrivet den 22 februari av Bilkåristen

I samband med världspremiären av nya Volvo V60 fick Stockholms Bilkår det ärofyllda uppdraget av Volvo Cars, att hantera transporterna för de 100-tals journalister som de särskilt hade bjudit in till lanseringen. Samtidigt som livesändningen i Volvo-studion i Kungsträdgården startade kl 16:30 den 21 februari så skulle journalisterna få en egen visning. Adresserna hölls hemliga in i det sista.

Bilarna hämtades på Bilia under måndagskvällen och förarna fick en genomgång av uppdraget. På tisdag och onsdag anlände journalister från världens alla hörn; Danmark, Norge, Finland, England, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Polen, Tyskland, Italien, Österrike, USA, Kina, Japan m.fl. Det blev mycket pusslande med många flighter som inte alltid kom enligt utsatt tid. En del ankomstuppgifter stämde inte heller. Fyra blev två och tre blev ibland fem, då är det inte lätt att hantera transporterna. Stockholms Bilkår har haft flera liknande köruppdrag och är vana vid situationen. De erfarna förarna hjälpte de nya och med ledorden service minded och lös uppgiften med ett leende, så gick allt som en dans. När transporterna var klara under torsdagen så lämnades bilarna åter till Bilia och uppdraget var slutfört.

Vi vill än en gång passa på att säga ett STORT TACK till alla förare som genomförde detta evenemang med bravur.

Pyret Ericson och Jakub Tenenbaum, Stockholms Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren