Bilkåren med vid lanseringen av nya Volvo V60

Skrivet den 22 februari av Bilkåristen

I samband med världspremiären av nya Volvo V60 fick Stockholms Bilkår det ärofyllda uppdraget av Volvo Cars, att hantera transporterna för de 100-tals journalister som de särskilt hade bjudit in till lanseringen. Samtidigt som livesändningen i Volvo-studion i Kungsträdgården startade kl 16:30 den 21 februari så skulle journalisterna få en egen visning. Adresserna hölls hemliga in i det sista.

Bilarna hämtades på Bilia under måndagskvällen och förarna fick en genomgång av uppdraget. På tisdag och onsdag anlände journalister från världens alla hörn; Danmark, Norge, Finland, England, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Polen, Tyskland, Italien, Österrike, USA, Kina, Japan m.fl. Det blev mycket pusslande med många flighter som inte alltid kom enligt utsatt tid. En del ankomstuppgifter stämde inte heller. Fyra blev två och tre blev ibland fem, då är det inte lätt att hantera transporterna. Stockholms Bilkår har haft flera liknande köruppdrag och är vana vid situationen. De erfarna förarna hjälpte de nya och med ledorden service minded och lös uppgiften med ett leende, så gick allt som en dans. När transporterna var klara under torsdagen så lämnades bilarna åter till Bilia och uppdraget var slutfört.

Vi vill än en gång passa på att säga ett STORT TACK till alla förare som genomförde detta evenemang med bravur.

Pyret Ericson och Jakub Tenenbaum, Stockholms Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren