Bilkåren insatt i första skarpa insatsen för Polismyndigheten

Skrivet den 22 juli av Bilkåristen

Delar av gänget samlat.

Det blev snabba vändningar tidigare i veckan. Hem och packa för att åka till Särna och bistå vid branden. Jag är utbildad logistiker inom Bilkårens resurspool för Polismyndigheten och det känns bra att kunna göra en insats åt Polisen på plats.

19/7 var jag på plats i Särna och vi fick de första uppdragen.

En reflektion under tiden är att det är helt otroligt vad folk har ordnat med insamlingar och kommer med förnödenheter till oss. Även affärer kommer ofta med påfyllning. Det är en positiv stämning bland alla inblandade trots situationen.

Fortfarande pyr det rejält i marken och det var efterlängtat med regn under dagen. Tyvärr slog åskan ned och orsakade fler bränder, de kunde dock släckas väldigt snabbt.

Vi är just nu 12 personer ur ”Polispoolen” på plats och löser lite olika uppgifter, allt från mattransporter till att köra sjukvårdare med en av räddningstjänstens bandvagnar.

Carine Strömberg, Karlstads Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren