Bilkåren i Almedalen – en hälsning från Ida

Skrivet den 01 juli av Bilkåristen

Almedalen har varit i full gång några dagar och jag har varit engagerad i två olika områden i år. Under mina dagar i Visby har jag särskilt bevakat
·       Totalförsvar med fokus på Sverige i Nato och vår gemensamma förmågehöjning, med skärpan inställd på whole-of-society approach och hur snabbt omställning kan ske.
·       Ungas delaktighet i samhällsutvecklingen och civilsamhällets betydelse för vår demokrati.
För mig samvarierar de två områdena kraftigt och för att klara det ena behöver du förstå det andra. Jag sätter stor ära att genom mina olika ämbeten analysera, förstå och lägga pusslet så att mitt beslutsfattande kan vara kraftfullt och mitt ledarskap modigt.

Tidigare i veckan lyssnade jag särskilt på Swedish Armed Forces bedömning av säkerhetsläget och den strategiska förflyttningen som Sverige behöver genomföra. Det som slår mig är hur angeläget det är att beslutsfattare förstår och nu omsätter ord till handling. Jag brukar kalla det ”operationalisering av beslut” och efter mina 20 år som räddningschef och nu kommunchef konstaterar jag ödmjukt att det är en specialkompetens som bygger på förmåga att förstå.

Häromdagen drog Civilsamhällesarenan igång och där har jag följt och analyserat vad som sägs om hur vi identifierar verktyg för att vidga det demokratiska deltagandet och öka engagemanget i civilsamhället. Enligt mig ett av de viktigaste verktygen för att skapa försvarsvilja och ett hållbart samhälle. Civilsamhällesarenan arrangeras av bland annat av Ideell Arena, där Bilkåren är en av partnerskapsorganisationerna.

Jag har också hunnit med att möta vår kår på Gotland och tillsammans med Gotlands kårchef Marie Hoas och övriga frivilliga försvarsorganisationer delat ut flyers och pratat frivillighet från vår gemensamma utställningsplats, och tidigare i veckan medverkade jag i ett seminarium som arrangerades av Försvarshögskolan och Röda Korset.

 Ida Texell, riksbilkårchef

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren