Bilkåren en uppskattad kugge i Eurovision

Skrivet den 23 maj av Bilkåristen

I samband med årets Eurovision fick Bilkåren det ärofyllda uppdraget av Volvo att fungera somen del av den viktiga transportgruppen för artister, VIP och totalt 43 delegationer från länder världen över.

Totalt 45 förare arbetade hårt och exemplariskt under de 10 dagar som tävlingen pågick, och samtliga dagar var fyllda av många kilometer av musik och glädje. Bilkårens förare fick också möjligheten att lära känna alla de duktiga artister som kommit till Stockholm med förhoppningen att vinna världens röster.

I samband med Eurovision så testades också ett nytt digitalt körsystem som visade sig vara väldigt uppskattat bland samtliga förare. Med hjälp av en digital körkalender fick nu alla förare sina körordnar med komplett körinformation direkt in i sina mobila kalendrar vilket underlättade mycket för alla inblandade då vi hade högtryck större delen av dygnet samtliga event dagar.

eurovision7

Efter avslutad tävling var det också extra roligt att få ta del av all den beröm som kommit in till produktionen från ansvariga, press, tävlande och delegationerna. Vi lovordades och samtliga inblandade var rörande överens om att detta årets Eurovison var den mest välorganiserade och bästa tävlingen någonsin.

Vi vill än en gång passa på att säga ett STORT TACK till alla förare som genomförde dettastora och viktiga evenemang med bravur.

Christian Nordenström & Elisabet Forsman

eurovison1

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren