Bilkåren en uppskattad kugge i Eurovision

Skrivet den 23 maj av Bilkåristen

I samband med årets Eurovision fick Bilkåren det ärofyllda uppdraget av Volvo att fungera somen del av den viktiga transportgruppen för artister, VIP och totalt 43 delegationer från länder världen över.

Totalt 45 förare arbetade hårt och exemplariskt under de 10 dagar som tävlingen pågick, och samtliga dagar var fyllda av många kilometer av musik och glädje. Bilkårens förare fick också möjligheten att lära känna alla de duktiga artister som kommit till Stockholm med förhoppningen att vinna världens röster.

I samband med Eurovision så testades också ett nytt digitalt körsystem som visade sig vara väldigt uppskattat bland samtliga förare. Med hjälp av en digital körkalender fick nu alla förare sina körordnar med komplett körinformation direkt in i sina mobila kalendrar vilket underlättade mycket för alla inblandade då vi hade högtryck större delen av dygnet samtliga event dagar.

eurovision7

Efter avslutad tävling var det också extra roligt att få ta del av all den beröm som kommit in till produktionen från ansvariga, press, tävlande och delegationerna. Vi lovordades och samtliga inblandade var rörande överens om att detta årets Eurovison var den mest välorganiserade och bästa tävlingen någonsin.

Vi vill än en gång passa på att säga ett STORT TACK till alla förare som genomförde dettastora och viktiga evenemang med bravur.

Christian Nordenström & Elisabet Forsman

eurovison1

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren