Bilkåren är bra på transporter!

Skrivet den 26 maj av Bilkåristen

Efter en lång och spännande handbollssäsong som pågått sedan september i fjol, var det den 22 maj äntligen dags för SM-finalerna i Malmö Arena. På damsidan stod slaget mellan Skuru från Nacka och Sävehof från Partille. Drabbningen slutade med att Sävehof vann sitt 8:e SM-guld på rad! En verklig prestation! På herrsidan möttes Alingsås och de regerande mästarna från Kristianstad. Matchen slutade med Kristianstad som segrare och de tog därmed sin andra raka SM-titel. Malmö Bilkår gratulerar Sävehof-damerna och Kristianstad-herrarna till sina bedrifter på plan.

 bil

I kulisserna under dagen rörde sig Malmö Bilkår och såg till att folk hamnade på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Dessa transporter skötte vi med hjälp av bekväma eventbilar från Peugeot.

Clas-Göran Andersson, Transportansvarig i Malmö Bilkår

 

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren