Bara genom att delta kan du bidra

Skrivet den 15 april av Bilkåristen

I skrivande stund har nästan alla kårer genomfört sina årsmöten. Tusen tack alla duktiga funktionärer för ännu ett väl genomfört verksamhetsår! Ni är otroligt viktiga för att Bilkåren ska fungera med alla de uppgifter som ska skötas.

Vi har en hel del nyvalda styrelsefunktionärer, vilket är väldigt glädjande! Vi behöver verkligen vara flera som delar på ansvaret för Bilkåren. Att sitta i en styrelse är ju ett sätt att engagera sig, andra sätt kan vara att vara med och göra punktinsatser utan att sitta i styrelsen, t ex rekryteringsinsatser, aktivera sig under krisberedskapsveckan, fixa fika på kåraktiviteter, civila körningar, skriva i kårbladet, fixa ett studiebesök, vara med i en studiecirkel, mm. Alla är viktiga och kan bidra, även om man inte har ett avtal eller en överenskommelse!

Det är så mycket på gång i Bilkåren som vanligt, t ex krisberedskapsveckan (vecka 19) med totalförsvarsinformation till allmänheten, Växthuset- ett utvecklingsprogram för nuvarande och blivande ledare i Bilkåren, ny utbildning till civil allmäninstruktör, olika studiecirklar, spelet om trafiken med delsträcka 2 har precis startat, kursverksamheten är i full gång, och mycket, mycket mer, bl a alla de aktiviteter som kårerna planerar och genomför lokalt.

Vi vill uppmana alla medlemmar att vara med på minst en aktivitet som kåren ordnar under året. Tänk så mycket positiv energi det skulle ge! Bara genom att delta kan du bidra! Det saknas inte möjligheter och tillfällen att engagera sig. Välj det som passar dig!

Vi vill också passa på att önska alla våra medlemmar en Glad och trevlig Påsk med härligt vårväder och förhoppningsvis skön ledighet. Och en sak till; du har väl inte glömt att anmäla dig till årets Bilkårshändelse, Sommarträffen 3-4 augusti i Marma?!  Läs mer och anmäl dig här.

Vi ses då!

Inger & Ingela, Riksbilkårchefer

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren