Bandtraktorer och Bilkåren

Skrivet den 09 oktober av Bilkåristen

Bandtraktor o sten

Igår besökte jag Åsbro kursgård och fick där en väldigt bra guidning av Anne Kataja som är utbildningsansvarig. Åsbro står för nästan hela energibranschens utbildningar. Allt ifrån yrkesutbildningar, specifika branschutbildningar och insatsstyrkans. Insatsstyrkan är den nationella reparationsresursen för elförsörjning vid störningar, sabotage och naturkatastrofer. Vid extra ordinära situationer finns ett behov av personer med speciell kompetens. Svenska Kraftnät har, för att tillgodose detta behov, bl.a. ingått avtal med frivilligorganisationerna. Genom dessa avtal får Svenska Kraftnät tillgång till personer utbildade på bandvagnar och terrängbilar, bandtraktorer, operatörer för reservkraftaggregat, piloter för flyguppdrag samt MOLOS-besättningar.

På Åsbro genomförs Bandtraktorutbildningen och det är FAK och Bilkåren som svarar för den. Bandtraktorerna används vid byggande och reparation av kraftledningar.

När jag är på besök har jag turen att just en sådan utbildning är på gång. Två medlemmar från FAK och två från Bilkåren är inne på näst sista utbildningsdagen och nästan det enda som återstår är skötsel. Men innan dess ska de få upp den lilla stenen som visade sig efter lite grävande vara väldigt stor och vägde flera ton. Men efter lite handledning av instruktörerna Fredrik och Sigge och mycket baxande av både maskiner, jord och sten så lyckades den grävas upp och placeras i skogen. Jag pratade lite med killarna som var helt lyriska över utbildningen. Kompetenta och lugna instruktörer och mycket övning. – Även om en alltid vill köra mer. En av höjdpunkterna var onsdagskvällens körning i skogen och i totalt mörker. Adrenalinhöjande!

De hade även hunnit med ett kvällsbesök på nostalgimacken i Laxå, den sociala biten är inte minst viktig under en sådan här utbildning.

Innan jag åkte från Åsbro hann jag också med att få en titt i beredskapsförrådet. Här finns allt från bandvagnar till stolpar och månlandare.

När jag lämnar Åsbro konstaterar jag att det finns stor kompetens, engagerad personal och glädje på kursgården. En bra samarbetspart för oss i Bilkåren.

 

Susanne Wieselgren, Verksamhetsutvecklare på Bilkåren

Månlandare

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren