Bandtraktorer och Bilkåren

Skrivet den 09 oktober av Bilkåristen

Bandtraktor o sten

Igår besökte jag Åsbro kursgård och fick där en väldigt bra guidning av Anne Kataja som är utbildningsansvarig. Åsbro står för nästan hela energibranschens utbildningar. Allt ifrån yrkesutbildningar, specifika branschutbildningar och insatsstyrkans. Insatsstyrkan är den nationella reparationsresursen för elförsörjning vid störningar, sabotage och naturkatastrofer. Vid extra ordinära situationer finns ett behov av personer med speciell kompetens. Svenska Kraftnät har, för att tillgodose detta behov, bl.a. ingått avtal med frivilligorganisationerna. Genom dessa avtal får Svenska Kraftnät tillgång till personer utbildade på bandvagnar och terrängbilar, bandtraktorer, operatörer för reservkraftaggregat, piloter för flyguppdrag samt MOLOS-besättningar.

På Åsbro genomförs Bandtraktorutbildningen och det är FAK och Bilkåren som svarar för den. Bandtraktorerna används vid byggande och reparation av kraftledningar.

När jag är på besök har jag turen att just en sådan utbildning är på gång. Två medlemmar från FAK och två från Bilkåren är inne på näst sista utbildningsdagen och nästan det enda som återstår är skötsel. Men innan dess ska de få upp den lilla stenen som visade sig efter lite grävande vara väldigt stor och vägde flera ton. Men efter lite handledning av instruktörerna Fredrik och Sigge och mycket baxande av både maskiner, jord och sten så lyckades den grävas upp och placeras i skogen. Jag pratade lite med killarna som var helt lyriska över utbildningen. Kompetenta och lugna instruktörer och mycket övning. – Även om en alltid vill köra mer. En av höjdpunkterna var onsdagskvällens körning i skogen och i totalt mörker. Adrenalinhöjande!

De hade även hunnit med ett kvällsbesök på nostalgimacken i Laxå, den sociala biten är inte minst viktig under en sådan här utbildning.

Innan jag åkte från Åsbro hann jag också med att få en titt i beredskapsförrådet. Här finns allt från bandvagnar till stolpar och månlandare.

När jag lämnar Åsbro konstaterar jag att det finns stor kompetens, engagerad personal och glädje på kursgården. En bra samarbetspart för oss i Bilkåren.

 

Susanne Wieselgren, Verksamhetsutvecklare på Bilkåren

Månlandare

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren