Bandtraktor – dags för repetition!

Skrivet den 13 april av Bilkåristen

IMG_0178[1]Anländer kursgården i Åsbro på söndag-kväll, rummet står klart, bara att lägga huvudet på kudden.
Måndag
Samling 08.00. Iordningsställande av fordon, tog lite tid för det saknades vätskor mm.
Körning i hinderbanan var en utmaning. Många matstopp som vanligt, passar när man jobbar i skogen.
Tisdag
Efter frukost, går vi igenom servicehandböcker och kollar igenom vad man bör kolla upp dagligen och efter behov på bandtraktorerna. Vi har övat på kranen och kopplat till vagn, övat en del på att backa med vagn, ganska svårt. Mycket vibrationer i vagnen i dag, resulterade till många buskbesök.
Onsdag
I dag var det eldprovet, jag och Leif flyttade en cementstolpe med två bandtraktorer samtidigt, den vägde massor med ton. Samspelet testades till 100%.
Torsdag
Vi har övat vinsch med vagn och avslutat med att skruva isär en stolpe och samtidigt flyttat med kran. Eva och Inger från Bilkårens styrelse kom på besök. Dagen avslutades med en fantastisk middag i restaurangen.
Fredag
Avslutning och vård av fordon.

Anita Rundlöf, medlem i Göteborgskåren och frivillig bandtraktorförare för Svenska kraftnät
IMG_0181[1]

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren