B-styrka. En annan sida av en KFÖ.

Skrivet den 06 juni av Bilkåristen

Förfrågan kom, vill ni vara Opfor till 48e bataljons KFÖ v 620?

Opfor, vad är det…. Opposing Force, dvs B-styrka. Funderade ett tag.

Tja, varför inte? Jag och ett gäng från min bataljon anmälde sej.

Onsdag kvälll samlades vi vid vårt bataljonsförråd för upplastning, uthämtning av vapen samt transport till Helsingborg. Väl där delades vi på tre täter, en tät förlades norr om Helsingborg på ett övningsområde medan vi andra kvarstannade i Hemvärnsgården på Berga. Det blev en del information och avledande moment mot de ur 48e som redan ryckt in.

På torsdagen gjordes lite fler moment, bl a överlämnades ett paket från oss till Bataljonsstaben innehållande en skrivartoner och en lapp med texten att ”paketet exploderar vid öppnande eller senast kl 18:00”, detta var för att kontrollera om de hanterade en okänd situation på rätt sätt. Vi hade även figuranter som var och fotograferade, dumpade misstänkta väskor och ställde frågor om verksamheten. Soldater och hundförare från oss försökte mönstra in, allt för att störa deras mobilisering och kontrollera vaksamheten.

Torsdag eftermiddag försökte vi gå in på ett objekt men blev stoppade, vi försökte även samla information men den här gången tog det stopp. Mycket bra!

Tidigt fredag morgon, fick jag och min stridskamrat göra ett moment med bil till en grupperingsplats vid ett objekt. Vi körde igenom objektet och blev stoppade samt förhörda om vilka vi var innan vi fick fortsätta.

received_10154153849657305

Fredag eftermiddag åkte min tät ut till Hasslarp för att förbereda inför kvällens och lördagens moment med Strid i bebyggelse (SIB). Huset var en övergiven fd klubblokal , innehållande verkstad och boningsutrymmen. Där fanns gott om material och möbler för att arrangera en labyrint för att få förbandet att gå dit vi ville samt försvåra inbrytning.

När detta var gjort fördelade vi oss på 2+2+2 där två spelade poliser ute vid FAPen (Fordonsavlämningsplats), två förskanskade sej till vänster, däribland jag och två till höger. Utanför huset och inne i bottenvåningen fanns det civila figuranter från Olympiaskolan, vilket innebar ännu ett störningsmoment för hemvärnsförbandet.

Sen var det bara att vänta…

När det riggade larmet av burkar skramlade, positionerade vi oss. Jag bak en bardisk och min stridskamrat i köksdörren med observation ut i trapphuset. De andra två tog stridsställning i slutet av korridoren på höger hand.

Vårt uppdrag var att försvåra deras tagande av huset med hjälp av eldgivning och knallskott som skulle symbolisera handgranater.

Det blev en intensiv eldstrid men till sist gav Blågul order om att vi skulle låta dem komma in och att vi skulle dö. Även hemvärnsförbandet fick skademarkeringar för att öva sjukvårdsskedjan.

Sen fredag kväll skjutsade jag ut min tät till en UFA (utgångspunkt för anfall), själv återgick jag till Hemvärnsgården för dygnsvila.

received_10154153848452305

Lördag förmiddag blev det ett moment inne på ett industriområde, där vi skulle bli hittade och överfallna, vi fördelade oss som så att en person gömde sej i ett skjul (jag) och de andra uppe på en vall. Hemvärnsförbandet framryckte och eldstriden bröt ut. Medan vapnen smattrade satt jag inne i skjulet och väntade, jag såg dem rycka i dörren men den hade jag reglat. Väntan på att de skulle bryta in gjorde att pulsen ökade och adrenalinet sprutade. Helt plötslig gav en ksp 58 eld precis på andra sidan väggen jag satt lutad mot! ”Harrejavlar” vad det dundrade! Tur att jag hade mina Comtac på mej!

När eldgivningen avtog hoppade jag fram och ”sköt” dem i ryggen! En nyttig läxa för alla att säkra alla utrymmen innan man släpper garden.

Sen bar det av till Hasslarp igen för ett nytt moment i samma scenario som på fredagen. Den här gången kittades jag med en försåtminering, så efter att jag blivit nerkämpad så upptäcktes det att här fanns en ”bombväst”! Stor förvirring, vad göra??

Det blev ett himla bökande med att få av mej stridsvästen med bombattrappen på men till slut lyckades dem, jag spelade ju död och gjorde mej väldigt otymplig.

När vår chef blivit gripen och förd utanför huset, avbröts momentet. Vi städade undan militär material och återställde lokalerna i ursprungsskick, sen samlades vi vid hemvärnsförbandets FAP och tog del av genomgången.

Kvar var återhämtning och återtransport dagen efter till vårt eget bataljonsförråd för vård och återlämning av material.

received_10154153842187305

Man lär sej mycket på våra ordinarie KFÖ och SÖF men man lär sej minst lika mycket genom att agera B-styrka/figurant. Får du möjligheten att vara med, ta den! Man ser övningarna ur en annan synvinkel, blir uppmärksam på problematik som kan uppstå och framför allt, man får en förståelse för varför vi övar på det sätt vi gör.

Anna Holmqvist

Tf Packgruppchef/492 Insatskompani

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren