Även instruktörer behöver repa

Skrivet den 02 april av Bilkåristen

Denna helg träffas våra civila bandvagnsinstruktörer i Villingsberg för egen repetition och kompetensutveckling. Vi kan lova att instruktörer tycker detta är lika skoj som deltagarna på vilken bandvagnskurs som helst.

Denna gång har vi ägnat nästan en dag till utbildning i ESA, elsäkerhetsanvisningar, som är ett nytt krav för alla förare med avtal med Svenska Kraftnät. From med i år kommer det att ingå i grundutbildningsstegen och för alla förare som redan finns i poolen kommer det att bakas in i rep-kurser framöver.

IMG_1423

IMG_1425

Sen har vi borrat ned oss djupt i kranar och vinschar av alla möjliga modeller. Just nu har vi så många olika modeller så det är fullt sjå at hålla reda på huvudströmbrytare, olika reglage för kraftuttag och manövrering och säkerhetsfrågor. Vajer, block och linlåsskivor älskar vi också. Problemlösning när vi dragit ned dåliga träd utan att få dem över oss själva eller bandvagnen.

IMG_1427

Och vad är det bästa en lördagskväll? Terrängkörning med orientering förstås. Det vet alla bandvagnsförare. Lördagsmys på riktigt. Ikväll körde vi en och en i bandvagnarna till olika punkter på övningsfältet och rapporterade över radio när vi hittat dem. Och, ja. Någon fick bandkrängning också. Precis som det brukar på en bandvagnsorientering en lördagskväll i Villingsberg.

IMG_1430

Nu ser vi fram emot att träffa alla deltagare på årets bandvagnskurser i Villingsberg!

Hälsningar instruktörsgänget

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren