Att vara instruktör innebär ett ständigt lärande

Skrivet den 23 september av Inger Karlsson

”Att vara instruktör innebär ett ständigt lärande, vilket borde vara vägen framåt för alla människor” säger Daniel Sturesson, elev på Bilkårens IKT Fordon, hjulfordon i Härnösand. Instruktörskurs tillämpning (IKT) Fordon är den sista instruktörskursen som ska klaras av innan man kan gå fordonsinstruktörskursen eller bandvagnsinstruktörskursen för att bli fordonsinstruktör eller bandvagnsinstruktör. Vi passade på att ställa några frågor till honom.

Vad hade du för förväntningar innan kursen? Hur var magkänslan?

Trodde vi skulle vara fler på kursen, blev förvånad att vi var så få. Spänd förväntan. Hade tidigare gått motsvarande kurser som allmäninstruktör hos FVRF och sjukvårdare hos Försvarsutbildarna och tänkte att det här ska bli roligt.

Vad tycker du att du har lärt dig?

Tidsaspekten i planeringen av övningar. Här går det inte att direkt säga hur lång tid en övning tar eftersom det är mer att ta hänsyn till. Blivit bättre på att skriva tydliga övningsplaner då det är övningar för skarpa elever, dvs grundkurselever. Tidigare kurser har vi tränat på att hålla övningar på kurskamraterna men nu är det ju ”riktiga” elever med ”riktiga” frågor och undringar. Dessutom är det större grupper så ibland måste man på riktigt lämna över sin övningsplan till en kollega som ska ta hand om halva gruppen.

Vad är det bästa med att vara instruktör, tror du? Vad är det som lockar dig i den rollen?

Se elevernas utveckling, när man lyckats förklara för eleverna och man ser i deras agerande att polletten ramlar ner och de har förstått. Roligt att lära andra även småsaker som de kommer att ha jättestor nytta av i hemvärnet. Förbereda dem på vad som väntar dem ute i förbanden. Matcha deras förväntningar med verkligheten.

På vilket sätt har instruktörsutbildningen utvecklat dig?

Möjligheter att prova olika pedagogiska grepp. Det innebär ett ständigt lärande, vilket borde vara vägen framåt för alla människor.

Vad händer nu?

Komplettera det som jag måste innan jag kan gå Fordonsinstruktörskursen och sen hoppas jag kunna vara ute som biträde på grundkurs för att lära mig mer.

Från Bilkårens sida säger vi stort grattis och lycka till i fortsättningen och varmt välkommen som instruktör så småningom! Vi behöver bli fler.

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren