Att vara instruktör innebär ett ständigt lärande

Skrivet den 23 september av Inger Karlsson

”Att vara instruktör innebär ett ständigt lärande, vilket borde vara vägen framåt för alla människor” säger Daniel Sturesson, elev på Bilkårens IKT Fordon, hjulfordon i Härnösand. Instruktörskurs tillämpning (IKT) Fordon är den sista instruktörskursen som ska klaras av innan man kan gå fordonsinstruktörskursen eller bandvagnsinstruktörskursen för att bli fordonsinstruktör eller bandvagnsinstruktör. Vi passade på att ställa några frågor till honom.

Vad hade du för förväntningar innan kursen? Hur var magkänslan?

Trodde vi skulle vara fler på kursen, blev förvånad att vi var så få. Spänd förväntan. Hade tidigare gått motsvarande kurser som allmäninstruktör hos FVRF och sjukvårdare hos Försvarsutbildarna och tänkte att det här ska bli roligt.

Vad tycker du att du har lärt dig?

Tidsaspekten i planeringen av övningar. Här går det inte att direkt säga hur lång tid en övning tar eftersom det är mer att ta hänsyn till. Blivit bättre på att skriva tydliga övningsplaner då det är övningar för skarpa elever, dvs grundkurselever. Tidigare kurser har vi tränat på att hålla övningar på kurskamraterna men nu är det ju ”riktiga” elever med ”riktiga” frågor och undringar. Dessutom är det större grupper så ibland måste man på riktigt lämna över sin övningsplan till en kollega som ska ta hand om halva gruppen.

Vad är det bästa med att vara instruktör, tror du? Vad är det som lockar dig i den rollen?

Se elevernas utveckling, när man lyckats förklara för eleverna och man ser i deras agerande att polletten ramlar ner och de har förstått. Roligt att lära andra även småsaker som de kommer att ha jättestor nytta av i hemvärnet. Förbereda dem på vad som väntar dem ute i förbanden. Matcha deras förväntningar med verkligheten.

På vilket sätt har instruktörsutbildningen utvecklat dig?

Möjligheter att prova olika pedagogiska grepp. Det innebär ett ständigt lärande, vilket borde vara vägen framåt för alla människor.

Vad händer nu?

Komplettera det som jag måste innan jag kan gå Fordonsinstruktörskursen och sen hoppas jag kunna vara ute som biträde på grundkurs för att lära mig mer.

Från Bilkårens sida säger vi stort grattis och lycka till i fortsättningen och varmt välkommen som instruktör så småningom! Vi behöver bli fler.

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren