Åter hemma!

Skrivet den 09 november av Bilkåristen

gk 4
Åter hemma efter ca 5 veckor på en central Tlb-kurs i Halmstad som instruktör.

En sådan positiv upplevelse att få jobba på en central kurs. Jag visste att det krävdes mycket av oss instruktörer för att allt skulle fungera. Mycket förberedelse, installera oss i alla lokaler, flytta fordon, lasta fordon och hämta material på olika ställen. Tur att jag varit i Halmstad och jobbat tidigare, så vi hittade runt på ett smidigt sätt. Det kom 19 elever på lördagen, man såg redan då att entusiasmen lös i ögonen på dem när de tittade på alla fordonen som stod snyggt uppradade på kaserngården. Kändes redan då att det skulle bli en kanonkurs och det blev det verkligen. Alla kämpade och hjälpte varandra. De första två veckorna var mycket läsning, ett teoriprov skulle ju skrivas i vecka två. Att få sitta i en stor lastbil var ju också en spännande upplevelse för de flesta. Vi startade på körgården och jag blev imponerad av att alla var så duktiga att köra mellan olika hinder och i serpentinen, fram och bak. Det var nog den roligaste delen av utbildningen, att de själva få köra på hinderbanan. Hinder var det gott om och många konor som står ”i vägen”. Ett sådant underbart gäng.

Att få träffa alla ingen på del två var ingen självklarhet, jag hoppade in på ett återbud, med glädje. Kändes som att vi inte varit ifrån varandra dessa veckor mellan del 1 och 2, alla var glada att ses igen och nu med tre nya instruktörer. Del 2 bestod av mycket körning och en bra slutövning där det hände mycket. Alla elever tyckte det var roligt. Ett fantastiskt jobb och planering av instruktörerna Barbro och Anne, bra jobbat. I slutet av kursen anslöt sig fyra nya elever som skulle repetera tre dagar inför deras uppkörning. De var tillsamman med oss andra, vilket fungerade jättebra. Mycket körning blev det även dem samt vissa moment som passade till deras repetition lades in på slutövningen. Och så var det dags för uppkörningarna, vilket gav ett jättebra resultat.

Till slut vill jag tacka alla elever för en kanonbra kurs och till alla underbra instruktörer kan jag bara säga ETT STORT TACK. Bättre kurschef kan man inte ha, kunnig och rättvis, Tack till dig Tarja.

Yvonne Larsson
Instruktör Lindome Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren