Åter hemma!

Skrivet den 09 november av Bilkåristen

gk 4
Åter hemma efter ca 5 veckor på en central Tlb-kurs i Halmstad som instruktör.

En sådan positiv upplevelse att få jobba på en central kurs. Jag visste att det krävdes mycket av oss instruktörer för att allt skulle fungera. Mycket förberedelse, installera oss i alla lokaler, flytta fordon, lasta fordon och hämta material på olika ställen. Tur att jag varit i Halmstad och jobbat tidigare, så vi hittade runt på ett smidigt sätt. Det kom 19 elever på lördagen, man såg redan då att entusiasmen lös i ögonen på dem när de tittade på alla fordonen som stod snyggt uppradade på kaserngården. Kändes redan då att det skulle bli en kanonkurs och det blev det verkligen. Alla kämpade och hjälpte varandra. De första två veckorna var mycket läsning, ett teoriprov skulle ju skrivas i vecka två. Att få sitta i en stor lastbil var ju också en spännande upplevelse för de flesta. Vi startade på körgården och jag blev imponerad av att alla var så duktiga att köra mellan olika hinder och i serpentinen, fram och bak. Det var nog den roligaste delen av utbildningen, att de själva få köra på hinderbanan. Hinder var det gott om och många konor som står ”i vägen”. Ett sådant underbart gäng.

Att få träffa alla ingen på del två var ingen självklarhet, jag hoppade in på ett återbud, med glädje. Kändes som att vi inte varit ifrån varandra dessa veckor mellan del 1 och 2, alla var glada att ses igen och nu med tre nya instruktörer. Del 2 bestod av mycket körning och en bra slutövning där det hände mycket. Alla elever tyckte det var roligt. Ett fantastiskt jobb och planering av instruktörerna Barbro och Anne, bra jobbat. I slutet av kursen anslöt sig fyra nya elever som skulle repetera tre dagar inför deras uppkörning. De var tillsamman med oss andra, vilket fungerade jättebra. Mycket körning blev det även dem samt vissa moment som passade till deras repetition lades in på slutövningen. Och så var det dags för uppkörningarna, vilket gav ett jättebra resultat.

Till slut vill jag tacka alla elever för en kanonbra kurs och till alla underbra instruktörer kan jag bara säga ETT STORT TACK. Bättre kurschef kan man inte ha, kunnig och rättvis, Tack till dig Tarja.

Yvonne Larsson
Instruktör Lindome Bilkår

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren