Årets första bussförare i MTE utbildade!

Skrivet den 16 juni av Bilkåristen

WP_20150613_006
Bussutbildningen i Falun den 12-14/6-15 var mycket nyttig och bra och utbildningsledarna var mycket bra och trevliga. Vi fick utbildning i sjukvård med hjärt och lungräddning och trafikolycka som vi fick öva på varandra, mycket matnyttigt övning. Det enda man kunde ta upp och prata om det var kanske utrymmning av buss om bussen skulle börja brinna.. Och så fick vi köra bussorientereng med en stadskarta över Falun två och två medans utbildarna satt i bussen och sa inget till oss så vi fick klara oss själva det gav mycket bra så man fick en inblick hur det kan se ut när man kör i skarpt läge….

Håkan Johansson, bussförare i MTE
WP_20150613_008
PS. MTE, Motor och transportenheter, är FAK och Bilkårens civila verksamhet med regionala pooler med förare med olika kompetenser. Dessa kompetenspooler är tänkta att vara en resurs för länsstyrelser och andra myndigheter där det blir stora påfrestningar på samhället, tex brand, översvämning eller andra olyckor.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren