Äntligen, årets första övning, KFÖ!

Skrivet den 07 april av Bilkåristen

IMG_5090
Måste hem och packa.
SGI och intyg från jobbet CHECK
Uniform CHECK
Stridsutrustning CHECK
Trosspackning CHECK
Har jag glömt något??

Inryckningsdagen är här. Iväg, Iväg… Bilen rullar. Inmönstring senast 0700 på mobiliseringsplats. Hämta vapen. Uppsittning i Bandvagn för inskjutning. Jahopp, det gick ju inte så bra… Hmmm… Javisst ja, jag har ju nytt sikte. Skjutinstruktören säger jag ska kvarstanna för inskjutning av bössa. 20 skott senare funkar det. Uppsittning i bandvagn igen för transport till förläggningen.

Väl där letar jag upp min grupp och sen börjar vi planeringen av Packgruppens arbete tillsammans med Stab/Trosstroppchefen och Kvm.
Konstaterar snabbt att det blir låånga marschvägar så det gäller att hålla koll på sin vila. Förplägnad, vatten, ved, amm och drivmedel ska ut till plutonerna. Vi bestämmer att köra två täter med förplägnad för att hålla tiden för maten samt att ett fordon rullar som TOLO senare. Kartor plockas fram och objekten ritas ut. Marschvägarna är tre; Schäfer, Pudel och Basset , vi befinner oss i Hundkojan. Nu är vi igång! Vi befinner oss i KRIG!

Dag två:
Omgruppering av plutonerna, nya objekt att köra till. Framåt framåt! Full stridsutrustning på, laddad bössa och maskering. Vid ena plutonens objekt håller vi på att rulla rätt in i ett eldöverfall så det blir bakåt, SKYDD!

Dag tre:
Förmiddagen ägnas åt ”Åtgärder inför GT” av en Tgb11 och eftermiddagen åt förrådsarbete. Utöver detta rullar våra bilar enl order. Stab/Trosstroppchefen meddelar: Det är vapenvila från kl 2100 och vi sätter oss i förhandling med Fi. REMIorder meddelas.

Dag fyra:
Förbereder inlämning av amm och vapen. Allt ska vara korrekt sorterat och redovisat. Plutonerna rullar in och lämnar av mtrl. Bort mot ammförrådet för återlämning av överbliven ammunition. Vidare mot vapenkassunen för avlämning av övningsvapen samt egen bössa, vårdad och klar. Mot spolplattan för vård och upptankning, sen parkera på anvisad plats. Uppställning hela bataljonen 13:50. Nu återstår det sista, tanka upp A-bilar från regementet som vi lånat samt säkerställa att all utrustning är i förrådet. 15:30 uppställning eget kompani.

Så, övningen slut. Har fyra dagar redan gått??
Hemåt, hemåt… avrusta, tvätta, DUSCH och mat… tror jag somnade nio i soffan.

Anna Holmqvist
tillförordnad packgruppchef

PS. En eloge till alla övriga förare – ni gjorde ett kanonjobb! DS.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren