Äntligen, årets första övning, KFÖ!

Skrivet den 07 april av Bilkåristen

IMG_5090
Måste hem och packa.
SGI och intyg från jobbet CHECK
Uniform CHECK
Stridsutrustning CHECK
Trosspackning CHECK
Har jag glömt något??

Inryckningsdagen är här. Iväg, Iväg… Bilen rullar. Inmönstring senast 0700 på mobiliseringsplats. Hämta vapen. Uppsittning i Bandvagn för inskjutning. Jahopp, det gick ju inte så bra… Hmmm… Javisst ja, jag har ju nytt sikte. Skjutinstruktören säger jag ska kvarstanna för inskjutning av bössa. 20 skott senare funkar det. Uppsittning i bandvagn igen för transport till förläggningen.

Väl där letar jag upp min grupp och sen börjar vi planeringen av Packgruppens arbete tillsammans med Stab/Trosstroppchefen och Kvm.
Konstaterar snabbt att det blir låånga marschvägar så det gäller att hålla koll på sin vila. Förplägnad, vatten, ved, amm och drivmedel ska ut till plutonerna. Vi bestämmer att köra två täter med förplägnad för att hålla tiden för maten samt att ett fordon rullar som TOLO senare. Kartor plockas fram och objekten ritas ut. Marschvägarna är tre; Schäfer, Pudel och Basset , vi befinner oss i Hundkojan. Nu är vi igång! Vi befinner oss i KRIG!

Dag två:
Omgruppering av plutonerna, nya objekt att köra till. Framåt framåt! Full stridsutrustning på, laddad bössa och maskering. Vid ena plutonens objekt håller vi på att rulla rätt in i ett eldöverfall så det blir bakåt, SKYDD!

Dag tre:
Förmiddagen ägnas åt ”Åtgärder inför GT” av en Tgb11 och eftermiddagen åt förrådsarbete. Utöver detta rullar våra bilar enl order. Stab/Trosstroppchefen meddelar: Det är vapenvila från kl 2100 och vi sätter oss i förhandling med Fi. REMIorder meddelas.

Dag fyra:
Förbereder inlämning av amm och vapen. Allt ska vara korrekt sorterat och redovisat. Plutonerna rullar in och lämnar av mtrl. Bort mot ammförrådet för återlämning av överbliven ammunition. Vidare mot vapenkassunen för avlämning av övningsvapen samt egen bössa, vårdad och klar. Mot spolplattan för vård och upptankning, sen parkera på anvisad plats. Uppställning hela bataljonen 13:50. Nu återstår det sista, tanka upp A-bilar från regementet som vi lånat samt säkerställa att all utrustning är i förrådet. 15:30 uppställning eget kompani.

Så, övningen slut. Har fyra dagar redan gått??
Hemåt, hemåt… avrusta, tvätta, DUSCH och mat… tror jag somnade nio i soffan.

Anna Holmqvist
tillförordnad packgruppchef

PS. En eloge till alla övriga förare – ni gjorde ett kanonjobb! DS.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren