Anne-Marie minns Brittmarie

Skrivet den 11 mars av Bilkåristen

Allas vår älskade före detta Riksbilkårchef Britt-Marie, även kallad Bmu har lämnat oss. Jag fick mottaga beskedet dagen efter och det gjorde mig mycket ledsen och nedstämd.

Britt-Marie efterträdde vår ”nestor” Ann-Mari Andersson som fortfarande än idag är en charmant, pigg och klartänkt tjej. Britt-Marie invaldes på Riksmötet (det vi idag kallar Riksstämman) november 1983 i Falkenberg och verkade som Riksbilkårchef fram till 1996 då hon avgick i Sundsvall och efterträddes av mej.

Bara något halvår efter hon tillträdde så skapade hon mottot ”Utan stenar finns inte något valv” och menade att våra stenar var våra bilkårer som byggs upp av medlemmarna. Hon syftade alltså på valvet som finns i vårt emblem och när hon myntade det så hade vi haft valvet i dryga 40 år.

Samtidigt 1994 var hon mycket ledsen över att 7 vuxna medlemmar av 13 000 hade lämnat oss! Det kände hon som ett stort nederlag.

Personligen var jag väldigt nära vän med henne och jag lärde känna henne på min första funktionärsutbildning 1981 på Karlberg utanför Stockholm. Vid uppropet så kom mitt dåvarande namn upp som då var Anne-Marie Andersson, då reser hon sig upp avbryter allt och säger ”det namnet förpliktar”. Jag fattade naturligtvis inte vad hon menade och jag tror inte ens hon själv kunde ana hur rätt hon hade men det förpliktade ju verkligen för 15 år senare var jag hennes efterträdare.

Britt-Marie var 25 år i centralstyrelsen vilket är ett kvarts sekel varav 12 år som Riksbilkårchef. Jag liknade henne vid tre djur, fjäril, buffel och till viss del orm. Som fjäril fladdrade hon elegant runt bland oss alla och förmedlade sin tro på vår organisation. Buffel fick hon lov att vara vid behov d v s när det måste talas om för omvärlden att vi finns. Orm vid behov för ibland måste man vara mjuk, följsam, smidig och klok när dialog förs med våra uppdragsgivare. Då räcker det inte långt att vara vacker och sminkad för att få förståelse.

Britt-Marie hade en otrolig energi, var aldrig rädd för att hugga i även om det var tunga saker att lyfta. Hon var otroligt peppande människa som fick oss bilkårister att känna oss som de mest viktiga personerna i hela Sverige. Alla blev vi också förvånade över hennes minne för medlemmars namn det var imponerande.

För mig personligen var hon en kär kompis och vän och under våra år i Stockholm kom vi varandra väldigt nära. Det har varit svårt att skriva detta för det finns så många positiva minnen att sortera ur men allt får bara inte plats. Jag tror dock att många av er ”äldre” kan hålla med mig. Jag tänker också på hennes make Sören och sönerna Björn och Jonas som inte bara har förlorat det jag beskrivit utan också en maka och mamma samt en sammanhållande varm länk i familjen.

Tack Britt-Marie för att jag fick förmånen att lära känna dej!

Anne-Marie Medin

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren