Anne-Marie minns Brittmarie

Skrivet den 11 mars av Bilkåristen

Allas vår älskade före detta Riksbilkårchef Britt-Marie, även kallad Bmu har lämnat oss. Jag fick mottaga beskedet dagen efter och det gjorde mig mycket ledsen och nedstämd.

Britt-Marie efterträdde vår ”nestor” Ann-Mari Andersson som fortfarande än idag är en charmant, pigg och klartänkt tjej. Britt-Marie invaldes på Riksmötet (det vi idag kallar Riksstämman) november 1983 i Falkenberg och verkade som Riksbilkårchef fram till 1996 då hon avgick i Sundsvall och efterträddes av mej.

Bara något halvår efter hon tillträdde så skapade hon mottot ”Utan stenar finns inte något valv” och menade att våra stenar var våra bilkårer som byggs upp av medlemmarna. Hon syftade alltså på valvet som finns i vårt emblem och när hon myntade det så hade vi haft valvet i dryga 40 år.

Samtidigt 1994 var hon mycket ledsen över att 7 vuxna medlemmar av 13 000 hade lämnat oss! Det kände hon som ett stort nederlag.

Personligen var jag väldigt nära vän med henne och jag lärde känna henne på min första funktionärsutbildning 1981 på Karlberg utanför Stockholm. Vid uppropet så kom mitt dåvarande namn upp som då var Anne-Marie Andersson, då reser hon sig upp avbryter allt och säger ”det namnet förpliktar”. Jag fattade naturligtvis inte vad hon menade och jag tror inte ens hon själv kunde ana hur rätt hon hade men det förpliktade ju verkligen för 15 år senare var jag hennes efterträdare.

Britt-Marie var 25 år i centralstyrelsen vilket är ett kvarts sekel varav 12 år som Riksbilkårchef. Jag liknade henne vid tre djur, fjäril, buffel och till viss del orm. Som fjäril fladdrade hon elegant runt bland oss alla och förmedlade sin tro på vår organisation. Buffel fick hon lov att vara vid behov d v s när det måste talas om för omvärlden att vi finns. Orm vid behov för ibland måste man vara mjuk, följsam, smidig och klok när dialog förs med våra uppdragsgivare. Då räcker det inte långt att vara vacker och sminkad för att få förståelse.

Britt-Marie hade en otrolig energi, var aldrig rädd för att hugga i även om det var tunga saker att lyfta. Hon var otroligt peppande människa som fick oss bilkårister att känna oss som de mest viktiga personerna i hela Sverige. Alla blev vi också förvånade över hennes minne för medlemmars namn det var imponerande.

För mig personligen var hon en kär kompis och vän och under våra år i Stockholm kom vi varandra väldigt nära. Det har varit svårt att skriva detta för det finns så många positiva minnen att sortera ur men allt får bara inte plats. Jag tror dock att många av er ”äldre” kan hålla med mig. Jag tänker också på hennes make Sören och sönerna Björn och Jonas som inte bara har förlorat det jag beskrivit utan också en maka och mamma samt en sammanhållande varm länk i familjen.

Tack Britt-Marie för att jag fick förmånen att lära känna dej!

Anne-Marie Medin

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren