Andras utveckling – min belöning

Skrivet den 14 augusti av Bilkåristen

Sitter på tåget hem efter två veckor som kurschef på en IKT Fordon i Härnösand och reflekterar över lärande och varför jag fortsätter vara ute och jobba efter så många år som instruktör i Bilkåren. Svaret är egentligen ganska enkelt; att få bidra till andras utveckling! Det är bland det mest givande man kan sysselsätta sig med, och utvecklande för mig själv. Och energigivande.

Att utbilda mig till instruktör i Bilkåren är ett av de viktigaste och bästa besluten jag har tagit i livet, det har påverkat mina yrkesval och bidragit till min utveckling både inom Bilkåren och mitt civila liv. Dessutom har jag fått vänner för livet.

Att se kursdeltagarna utvecklas under kursens gång, från att kanske aldrig ha varit i närheten av det fordon som de ska lära sig hantera, till att bli duktiga förare i en specialistbefattning i Hemvärnet eller som förare i vår civila krisberedskap, är fantastiskt. Eller som i just den här kursen som nu är avslutad, IKT Fordon, få se deltagare våga prova nya metoder och bli allt säkrare i rollen som instruktör, är också fantastiskt och min främsta belöning.

IKT Fordon är ett steg på vägen mot att bli instruktör. Om du drivs av att bidra till andras utveckling tycker jag att du ska ta en funderare på att påbörja den banan du också. Här kan du läsa mer och anmäla dig till en digital informationsträff.

Inger Karlsson

Här ser vi årets deltagare på IKT Fordon bandvagn i full färd med att dela med sig av sina kunskaper till grundkursens deltagare.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren