Älskade skog – sluta brinn!

Skrivet den 17 juli av Bilkåristen

Hemvärnet kallas in till skogsbränder över hela Sverige nu. Jag blev inkallad till en brand i skogen i Ängra, det ligger i Ljusdal, där jag bor. Där började det brinna på lördagen och det brinner ännu. Blir ledsen, arg och förtvivlad, det brinner i ”min” skog! Eftersom jag tillhör Bilkåren och Hemvärnet så har jag chans att hjälpa till och kan jag göra någon nytta så är det det enda rätta.

Blev upphämtad med Pb8 från Gävle på söndag kväll och vi åkte mot brandområdet.

På håll såg det nästan ut som en vulkan med en stor rökpelare mot himlen. När vi kom närmare var det svårare att se var branden var, det var rök mest överallt. Vi fick samband med ledningen på plats och åkte ut till ett ställe där det brunnit under dagen. Räddningstjänsten hade bekämpat elden där, det pyrde och flammade upp små eldhärdar här och där i glöden som låg kvar. Vi tog långa ruskor och gick på linje och slog på elden där den flammade upp igen. Det var mörkt någon timme innan det blev ljusare igen. Det var svettigt och rökigt och ganska otacksamt jobb ute i terrängen då eldhärdarna tog sig igen och igen.

Vi träffade på skogsägaren som var ute och kämpade mot elden. Det märktes att han var van att röra sig i skogen, och som han slet! Hoppas att han kände att han fick lite hjälp i sin maktlöshet mot branden.

Det är verkligen jättetorrt i terrängen, när vi behövde nya ruskor att slå på elden med gick det att bryta av 3 meter höga björkar för hand. Ett tag hade vi en linje på ca 50-75 meter som brann med meterhöga lågor, det brann i en halvcirkel och det gäller att hålla koll på gruppen, sin stridsparskamrat och på elden så att man inte kommer ifrån och blir omringad av eld. När vi blev avlösta av nästa grupp var det bara någon enstaka stubbe som brann i det området.

Efter rast/vila hämtade vi brandslangar som vi rullade ut och kopplade ihop längs en väg dit branden befarades komma. Räddningstjänsten jobbade dygnet runt och det kändes bra att få stötta dem och markägarna i sitt arbete.

Vid 09:00 på morgonen blev vi avbytta. Jag fick skjuts tillbaka till Ljusdal. Sen jag kom hem har jag duschat, sovit, ätit och nu varit och tagit ett kvällsdopp. På andra sidan sjön ser man rök som bolmar, det brinner fortfarande. Räddningstjänst och hemvärnssoldater kämpar där nu också. Elden har tagit sig och det brinner på andra ställen i kommunen också.

Har aldrig önskat mig regn så mycket som nu.

Stina Berg, Stolt Bilkårist

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren