Älskade skog – sluta brinn!

Skrivet den 17 juli av Bilkåristen

Hemvärnet kallas in till skogsbränder över hela Sverige nu. Jag blev inkallad till en brand i skogen i Ängra, det ligger i Ljusdal, där jag bor. Där började det brinna på lördagen och det brinner ännu. Blir ledsen, arg och förtvivlad, det brinner i ”min” skog! Eftersom jag tillhör Bilkåren och Hemvärnet så har jag chans att hjälpa till och kan jag göra någon nytta så är det det enda rätta.

Blev upphämtad med Pb8 från Gävle på söndag kväll och vi åkte mot brandområdet.

På håll såg det nästan ut som en vulkan med en stor rökpelare mot himlen. När vi kom närmare var det svårare att se var branden var, det var rök mest överallt. Vi fick samband med ledningen på plats och åkte ut till ett ställe där det brunnit under dagen. Räddningstjänsten hade bekämpat elden där, det pyrde och flammade upp små eldhärdar här och där i glöden som låg kvar. Vi tog långa ruskor och gick på linje och slog på elden där den flammade upp igen. Det var mörkt någon timme innan det blev ljusare igen. Det var svettigt och rökigt och ganska otacksamt jobb ute i terrängen då eldhärdarna tog sig igen och igen.

Vi träffade på skogsägaren som var ute och kämpade mot elden. Det märktes att han var van att röra sig i skogen, och som han slet! Hoppas att han kände att han fick lite hjälp i sin maktlöshet mot branden.

Det är verkligen jättetorrt i terrängen, när vi behövde nya ruskor att slå på elden med gick det att bryta av 3 meter höga björkar för hand. Ett tag hade vi en linje på ca 50-75 meter som brann med meterhöga lågor, det brann i en halvcirkel och det gäller att hålla koll på gruppen, sin stridsparskamrat och på elden så att man inte kommer ifrån och blir omringad av eld. När vi blev avlösta av nästa grupp var det bara någon enstaka stubbe som brann i det området.

Efter rast/vila hämtade vi brandslangar som vi rullade ut och kopplade ihop längs en väg dit branden befarades komma. Räddningstjänsten jobbade dygnet runt och det kändes bra att få stötta dem och markägarna i sitt arbete.

Vid 09:00 på morgonen blev vi avbytta. Jag fick skjuts tillbaka till Ljusdal. Sen jag kom hem har jag duschat, sovit, ätit och nu varit och tagit ett kvällsdopp. På andra sidan sjön ser man rök som bolmar, det brinner fortfarande. Räddningstjänst och hemvärnssoldater kämpar där nu också. Elden har tagit sig och det brinner på andra ställen i kommunen också.

Har aldrig önskat mig regn så mycket som nu.

Stina Berg, Stolt Bilkårist

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren