Allhelgonahelg på Trosta Parks övningsbanor med Stockholms Bilkår

Skrivet den 03 november av Bilkåristen

image1image6
När man väl har fått körkortet i handen så tänker man sällan på behovet av vidareutbildning. Allt känns så självklart. Åren går och oftast går det som det var tänkt, men när det går fel och du har en bråkdel av en sekund på dig att fatta ett beslut. Blir det då rätt beslut? Och har du rätt körstil? Ett vanligt fel är att man sitter för långt från ratten eller har sätet för mycket bakåtlutat, vilket innebär att när man bromsar för fullt så kommer man trycka sig själv ur stolen och då är det inte lätt att ratta rätt. 


Stockholms Bilkår har många civila köruppdrag och därför ser vi en gång per år till att erbjuda våra medlemmar möjligheten att delta på en halvdags halkutbildning till en mindre kostnad. Den brukar vara mycket uppskattad och det är försten till kvarn som gäller. Tidigare år så har vi varit på Gillingebanan, men i år ville vi även testa en vidareutbildning för de förare som ingår i våra köruppdrag där det finns en högre risk som ställer högre krav på föraren. Gillingebanan räckte inte riktigt till. Istället hyrde vi övningsbanorna på Trosta Park under sista helgen i oktober. Halkkörningen hanterades av instruktör från Active Driving och för avancerad körning hade vi hjälp av instruktörer från Polishögskolan, Trafikpolisen och Säkerhetspolisen.


Utbildningen i avancerad körning var mycket uppskattad av samtliga förare och instruktörer även om det var långa dagar. Svårighetsgraden höjdes hela tiden. Första dagen var det halkkörning och olika körgårdsövningar; slalom framåt och bakåt, fickparkering, vända och smal passage. Dagen avslutades med en tävling i slalom först bakåt och sedan framåt. Andra dagen blev det mer avancerade körgårdsövningar, undanmanöver och parallellslalom. Denna gång bara framåt men i betydligt högre hastighet, dock med en vändning samt byte av bana på vägen tillbaka. Allt för att stressa förarna och koppla på tävlingsinstinkten, men ändå tvingade dem till att samarbeta då de hela tiden behövde ha koll på varandra. Dagen avslutades som vanligt vid civila körningar med tank och tvätt av samtliga fordon. Förvirringen blev total bland taxibilarna på Statoil Arlanda när det kom in 13 bilar som i rask takt tankades, för att sedan stå i en lång kö in till biltvätten. Det är fantastiskt vad smidigt det går med rutinerade bilkårister. Utbildningen var som sagt en pilot och den kommer nu utvärderas.

Anna Ersson, Stockholms Bilkår

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren