Ett steg mot bandvagnsinstruktör

Skrivet den 18 augusti av Bilkåristen

SAMSUNG CSC

Onsdag kväll, 22.10 dag 9 av 11

Känslan att gå till logementet när vi städat undan efter de sista utbildningspassen för Bandvagnskursen som har varit våra ”försökskaniner” är rätt skön. Allt det som vi nött in på Instruktörs Grund har nu tillämpats skarpt på riktiga elever. Vi har fått feedback av erfarna instruktörer som har hjälpt oss att gå framåt i rollen som instruktörer och knyta ihop säcken där vi blandat allmänna råd och kunskaper med den speciella rollen att vara fordonsinstruktör.

 

SAMSUNG CSC

Måndag, dag 7 av 11

Det är inte helt fel att koppla av från kursen och göra något helt annat. I vårt fall bestod det av en utflykt till Hemsö fästning där vi fick en intressant rundvandring i ett fascinerande stycke nutidshistoria. Och hur det än är så halkar ju samtalen ofta in på verksamheten vi håller på med. Och guiden blev helt ofrivilligt ett ”utbildningsmoment” där hennes insatser diskuterades ur ett lärandeperspektiv. Lunch i solsken med fantastisk utsikt över Bottenviken kan ju också vara en inspirationskälla.

Och som avslutning på dagen passade vi på att besöka Härnösands ganska nya bilmuseum med 200 intressanta fordon där vissas specialintresse Londontaxi fick fullt utlopp och museets ägare kunde få en liten lektion i dess historia.

SAMSUNG CSC

Instruktörskurs fordon, som är ett led på vägen till att bli instruktör i Bilkåren, är en mycket intressant, inspirerande och annorlunda upplevelse. En liten kurs på två personer som blir omhuldade och handledda av två erfarna och duktiga handledare är en otrolig möjlighet och något som vi varmt kan rekommendera.

Klas Hannu och Håkan Ferner, IK-fordon Bandvagn

Härnösand augusti 2016

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren