300 anmälda till Riksstämman!

Skrivet den 04 september av Bilkåristen

Nu är det inte många dar kvar tills vi får säga hej och välkomna hem till vår stan! Strax över 300 av er har meddelat att ni kommer, superkul! För er som varit på riksstämma förr så blir det ”som vanligt”: ni ser till att komma hit så löser vi arrangörer resten, nästan… 🙂 För er förstagångsbesökare så kommer ni att märka att en riksstämma till innehållet liknar ett årsmöte, fast större (och lite formellare) och till formen liknar en konferens, men ändå inte. Några detaljer gör en riksstämma speciell, tex medaljutdelningen på lördagen och korumet på söndagen med efterföljande kyrkkaffe på klassiskt maner med vit duk och tre sorters kakor. Ta gärna med en slant till insamlingen till Totos fond (det går också bra att betala in en peng till bg 5118-4182, meddelande Totos fond).

Ankomst
Avprickning sker i anslutning till stämmolokalen Aula Nordica från kl 10 på lördagen. Alla som föranmält sig får en namnskylt (och ett namnband). Är du delegat så får du se till att bli avprickad inte mindre än tre gånger! En gång hos oss arrangörer för att få namnskylt&konferenskasse och en gång per dag i delegatavprickningen (som centralstyrelsen ansvarar för). Skulle det vara något så finns vi arrangörer att nå på 072-528 49 98 eller riksstamma2014@umebilkar.se .

Meddela när du kommer (och åker) till vår epost så att vi inte missar att plocka upp DIG vid flyget eller tåget. umeå

Med förhoppning om intressanta diskussioner och trevlig samvaro, vi ses!

Hälsningar
Umeå Bilkår, arrangör av Bilkårens Riksstämma 2014

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren