300 anmälda till Riksstämman!

Skrivet den 04 september av Bilkåristen

Nu är det inte många dar kvar tills vi får säga hej och välkomna hem till vår stan! Strax över 300 av er har meddelat att ni kommer, superkul! För er som varit på riksstämma förr så blir det ”som vanligt”: ni ser till att komma hit så löser vi arrangörer resten, nästan… 🙂 För er förstagångsbesökare så kommer ni att märka att en riksstämma till innehållet liknar ett årsmöte, fast större (och lite formellare) och till formen liknar en konferens, men ändå inte. Några detaljer gör en riksstämma speciell, tex medaljutdelningen på lördagen och korumet på söndagen med efterföljande kyrkkaffe på klassiskt maner med vit duk och tre sorters kakor. Ta gärna med en slant till insamlingen till Totos fond (det går också bra att betala in en peng till bg 5118-4182, meddelande Totos fond).

Ankomst
Avprickning sker i anslutning till stämmolokalen Aula Nordica från kl 10 på lördagen. Alla som föranmält sig får en namnskylt (och ett namnband). Är du delegat så får du se till att bli avprickad inte mindre än tre gånger! En gång hos oss arrangörer för att få namnskylt&konferenskasse och en gång per dag i delegatavprickningen (som centralstyrelsen ansvarar för). Skulle det vara något så finns vi arrangörer att nå på 072-528 49 98 eller riksstamma2014@umebilkar.se .

Meddela när du kommer (och åker) till vår epost så att vi inte missar att plocka upp DIG vid flyget eller tåget. umeå

Med förhoppning om intressanta diskussioner och trevlig samvaro, vi ses!

Hälsningar
Umeå Bilkår, arrangör av Bilkårens Riksstämma 2014

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren