2021 – ett fantastiskt bilkårsår!

Skrivet den 19 december av Bilkåristen

År 2021 är snart till ända. Ett år som präglats av starka känslor – besvikelser varvat med hopp. I början av året var vi fortfarande fast i pandemins hårda grepp, vilket efter hand byttes ut mot förhoppningar om lättade restriktioner. I takt med att vaccinationerna kom igång och under sommaren och tidig höst var vi nästan framme och kunde se ljuset i tunneln. Det blev en kortvarig glädje. Ytterligare en mutation dök upp och snart började smittkurvorna peka i fel riktning och flera av de lättade restriktionerna var på väg tillbaka.

För Bilkårens del har pandemin påverkat stora delar av vår verksamhet, särskilt vår utbildningsverksamhet, vilket känns extra tråkigt med tanke på hur många nya medlemmar vi har rekryterat under både 2020 och 2021, som bara väntar på att få komma igång med sin utbildning. Under sommaren och hösten kunde vi dock genomföra en hel del utbildningar och vi vet att många av våra medarbetare på kansliet och våra instruktörer har slitit hårt för möjliggöra det. Organisationen har verkligen prövats och många bilkårister har gjort enastående insatser för att bistå samhället i pågående kris.

Som tur är finns en mängd andra sätt att engagera sig i Bilkåren och bidra i vår verksamhet, allt ifrån styrelsearbete till att bara delta på kårens aktiviteter. Krisberedskapsveckan är exempel på en aktivitet där man kan engagera sig och öka sin egen och andras kunskaper om totalförsvaret, och att döma av kårernas rapporter var det många som tog den chansen. Våra kårfunktionärer har samtalat med inte mindre än 800 personer om totalförsvaret under den veckan. Ett imponerande resultat!

Trots utmaningar och svårigheter kan vi se tillbaka på ännu ett fantastiskt Bilkårs-år med olika aktiviteter som trafikquiz, digitala konferenser, webbinarier, sommarträff, kick-offer för kårerna, krisberedskapsvecka med krisquiz, trafikdag, jämställdhetsseminarium, kurs om Digital motståndskraft, Växthuset och mycket, mycket mer. Att använda det digitala formatet har blivit en räddare och ett bra komplement till fysiska möten.

Och så kan vi hälsa mer än 750 nya medlemmar välkomna! Fantastiskt roligt!

Tusen tack till alla som har bidragit under året i stort som smått! Ni är våra medlemmar och ni är betydelsefulla, både för Bilkåren och för Sveriges totalförsvar!

Vi önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År, med förhoppningsvis avtagande smittspridning

Inger och Ingela

Nöjda och stolta riksbilkårchefer

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren