100 bilkårister festade loss

Skrivet den 03 augusti av Bilkåristen

Vad händer en helg i augusti på Marma? Jo, Bilkårens sommarträff arrangeras för andra gången. ”En gång är ingen gång, men två gånger är en vana”, sa vår riksbilkårchef Inger Karlsson när hon invigde sommarträffen vid lunchtid. ”Och nu ska vi skapa minnen och upplevelser tillsammans som vi kan minnas tillbaka många år framöver”.

Det är mycket skratt. En avslappnad stämning där alla hänger med alla, deltar i de aktiviteter man har lust med, eller bara softar och snackar med gamla eller nya vänner. Lite tävlingar, men med mycket glimten i ögat och lekfullhet. Alla bjuder på sig själva och går ”all in” för att kamma hem den prestigefyllda segern i femkampen. Nu snackar vi femkamp med de mest skruvade grenar man kan tänka sig. En del av tävlingsredskapen är nylonstrumpor, diskborstar, hinkar, citroner, galgar och plastflaskor. Än så länge är den en väl förborgad hemlighet vilket lag som drog det längsta strået i kampen, men imorrn är det prisutdelningar och då får vi veta.

Då får vi också veta vilka som kammar hem priset som de bästa bilorienterarna, för senare på eftermiddagen gav sig 69 av deltagarna iväg i olika bilar ut på orienteringsuppdrag.

Efter dagens tävlande övergick dagen till fest. En fantastisk grillbuffé dukades upp utomhus och alla trivdes i gröngräset. The Speedos spelade trallvänliga covers och vi fick också dela glädjen med två välförtjänta bilkårister som fick ta emot fina utmärkelser. Kerstin Adelmor fick FMKs trafikstipendium för sitt stora engagemang för trafiksäkerhet hemma i Sollefteå och Maggie Robertsson från Lindome-kåren fick ta emot vår kungliga medalj i guld. Stort grattis till er!

När solen försvann och det blev lite kyligt flyttade festen in på Mässen där Speedos fortsatte spela och där vi kunde fortsätta snacka och umgås. Kvällen fortsätter än och imorrn är en ny dag med flera aktiviteter och avslutningsvis den viktiga prisutdelningen.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren