100 bilkårister festade loss

Skrivet den 03 augusti av Bilkåristen

Vad händer en helg i augusti på Marma? Jo, Bilkårens sommarträff arrangeras för andra gången. ”En gång är ingen gång, men två gånger är en vana”, sa vår riksbilkårchef Inger Karlsson när hon invigde sommarträffen vid lunchtid. ”Och nu ska vi skapa minnen och upplevelser tillsammans som vi kan minnas tillbaka många år framöver”.

Det är mycket skratt. En avslappnad stämning där alla hänger med alla, deltar i de aktiviteter man har lust med, eller bara softar och snackar med gamla eller nya vänner. Lite tävlingar, men med mycket glimten i ögat och lekfullhet. Alla bjuder på sig själva och går ”all in” för att kamma hem den prestigefyllda segern i femkampen. Nu snackar vi femkamp med de mest skruvade grenar man kan tänka sig. En del av tävlingsredskapen är nylonstrumpor, diskborstar, hinkar, citroner, galgar och plastflaskor. Än så länge är den en väl förborgad hemlighet vilket lag som drog det längsta strået i kampen, men imorrn är det prisutdelningar och då får vi veta.

Då får vi också veta vilka som kammar hem priset som de bästa bilorienterarna, för senare på eftermiddagen gav sig 69 av deltagarna iväg i olika bilar ut på orienteringsuppdrag.

Efter dagens tävlande övergick dagen till fest. En fantastisk grillbuffé dukades upp utomhus och alla trivdes i gröngräset. The Speedos spelade trallvänliga covers och vi fick också dela glädjen med två välförtjänta bilkårister som fick ta emot fina utmärkelser. Kerstin Adelmor fick FMKs trafikstipendium för sitt stora engagemang för trafiksäkerhet hemma i Sollefteå och Maggie Robertsson från Lindome-kåren fick ta emot vår kungliga medalj i guld. Stort grattis till er!

När solen försvann och det blev lite kyligt flyttade festen in på Mässen där Speedos fortsatte spela och där vi kunde fortsätta snacka och umgås. Kvällen fortsätter än och imorrn är en ny dag med flera aktiviteter och avslutningsvis den viktiga prisutdelningen.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren