hallare

Södertörn

Välkommen till Södertörns Bilkår, vi är en frivillig försvarsorganisation som verkar inom hela Storstockholm, men främst i söderort. Kontakta oss gärna om du är intresserad och vill veta mer om oss, antingen genom att fylla i en intresseanmälan eller genom att maila oss direkt.

Vi rekryterar och utbildar fordonsförare till HemvärnetIMAG1180 och den civila krisberedskapen, bl.a till Polismyndigheten, Svenska kraftnät, Trafikverket och MTE.

Vi har även en mycket uppskattad ungdomsverksamhet för ungdomar mellan 15 och 20 års ålder.

Kontakta gärna oss om du vill veta mer: info@sodertornsbilkar.se

Besök gärna vår hemsida www.sodertornsbilkar.se för mer info.

Du hittar oss också på Facebook där vi har en sida som heter Södertörns Bilkår.

Vi har kårexpedition i Hagsätra:
Olshammarsgatan 71
124 76 Bandhagen
Mottagning endast vid överenskommelse

Kontaktinformation

Kårchef: Johan Hugogård
Vice kårchef: Peter Wallenberg
Kassör: Cecilia Andersson
Sekreterare: Niclas Wennerlid
Ledamot: Jörgen Hillbom
Ledamot: Joakim Guttman
Ledamot: Kevin Cueto
Suppleant: Gaby Fersan
Suppleant: Stefan Ölmefur

Sociala nätverk

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren