hallare

Skaraborg

Välkommen till Skaraborgs Bilkår. I vår kår har vi medlemmar som har avtal med både det militära försvaret och den civila krisberedskapen, men även om man inte har ett avtal är man självklart välkommen som medlem och kan delta i våra andra kåraktiviteter. Du hittar oss också på Facebook där vi har en sida för Skaraborgs Bilkår

MEDLEMSAVGIFT

Nytt från 2020 är att man betalar medlemsavgiften direkt till Bilkåren centralt. Det går INTE att betala in till Skaraborgs Bilkår.

250 kr Vuxen (21–70 år)
150 kr Senior (71+ år)
150 kr Barn/ungdom (0-20 år)
400 kr Familjeavgift*

*medlemmar på samma postadress eller barn/ungdom 0-20 år.

Ny medlem
Medlemsavgiften betalas i samband med att du registrerar dig via www.bilkaren.se/bli-medlem.

Befintlig medlem
Fakturan för nästa år skickas med årets sista nummer av Bilkåristen (Nr 4). Sista betaldatum är 31/1. Fakturan finns även på Mina sidor.


INFORMATION

Kan man gå sin förarutbildning före GU-F?

Normalt sett måste man alltid börja sin utbildning till Hemvärnet med GU-F, men pga pandemin så har vi ett tillfälligt undantag från utbildningsgången, vilket innebär att man kan gå sin förarutbildning innan man gjort GU-F.  Grundkravet är dock att du har genomfört säkerhetsprövning, har fått utrustning och har ditt utbildningsavtal klart.

Vad kostar det att vara medlem i Bilkåren?

Medlemsavgiften är 250:-/år, men är du senior (from 71 år) eller ungdom (tom 20 år) betalar du bara 150:-/år. Är man flera som bor på samma folkbokföringsadress betalar man familjeavgift, 400:-/år.

Kan jag själv uppdatera mina kontaktuppgifter i medlemsregistret?

Ja det kan du! På Mina sidor kan du logga in och ändra dina kontaktuppgifter om du tex har flyttat eller bytt telefonnummer. Du kan också se vilka uppgifter vi har registrerade om dig i vårt medlemsregister. Förutom kontaktuppgifter så ser du vilka kurser du har gått, eller är anmäld till, och om du har avtal.

Kan man få körkort om man går med i Bilkåren?

Grundsvaret på denna fråga är nej, man får inte körkort i Bilkåren. Om man engagerar sig och skriver överenskommelse med den civila krisberedskapen måste man ha rätt körkortsklass ”med sig” för det uppdrag man utbildar sig till. Om man tänker engagera sig som förare i Hemvärnet och skriver avtal där så måste man ha B-körkort innan. Sedan utbildas man på det fordonsslag som man ska placeras på, tex lastbil eller buss, och får militärt förarbevis (ett slags militärt körkort) för det. Eftersom utbildningen är samma (men lite mer omfattande) som till civilt tungt körkort kan man på egen bekostnad skriva det civila kunskapsprovet och vi kan ofta erbjuda en civil uppkörning på kursplatsen.

Kan jag gå flera olika fordonsutbildningar för Hemvärnet?

Nej. Bilkåren utbildar dig mot en befattning och då utbildas du på ett fordonsslag, tex lastbil eller bandvagn. Om ditt hemvärnsförband sedan vill att du ska ha kompetens på flera fordon så är det Hemvärnsförbandet och deras utbildningsgrupp som ska kompletteringsutbilda dig.

Kan jag ha avtal med hemvärnet och också ha en överenskommelse med civila krisberedskapen?

Nej. Du kan bara ha ett avtal/överenskommelse. Du kan inte heller tillhöra tex både Svenska Kraftnät och Trafikverket samtidigt. Anledningen är att samhället ska kunna avropa alla frivilliga förstärkningsresurser och Hemvärnet samtidigt och då kan varje person bara vara på ett ställe. Det enda undantaget från denna regel är att man samtidigt som man har ett hemvärnsavtal eller civil överenskommelse också kan vara engagerad i en frivillig resursgrupp (FRG).

Behöver jag repetera B-teori innan kursstart på en militär fordonsutbildning?

Ja! De flesta av oss glömmer en del av den grundläggande körkortsteorin. Av erfarenhet vet vi att det är oerhört svårt att klara teoriprovet för en tyngre behörighet om man inte repeterat B-teorin innan.

Är Bilkåren en del av Försvarsmakten?

Nej, Bilkåren är inte en del av Försvarsmakten, men vi är en av 18 frivilliga försvarsorganisationer som på olika sätt bidrar till Försvarsmaktens verksamhet. Huvuduppdraget är att rekrytera och utbilda fordonsförare, men vi bidrar också med instruktörer till Försvarsmaktens olika utbildningar.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vem kan bli medlem i Bilkåren?

Är du svenskt medborgare eller folkbokförd i Sverige är du välkommen som medlem, oavsett ålder eller kön.

Här hittar du:


Styrelse Info

Viktiga dokument och länkar för styrelsen

Bli medlem – vi behöver dig!

Ni som medlemmar är otroligt viktiga för oss. Utan er hade vi inte kunnat existera, och det är för er skull vi finns! Alla som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige och delar Bilkårens värdegrund kan bli medlem. Registrera dig via Bli medlem och betala in medlemsavgiften antingen via Swish, betalkort eller faktura (Obs, välj kår: Skaraborgs Bilkår)!

Som medlem hjälper du oss att bli starkare så vi kan göra ännu mer för Sveriges totalförsvar. Du får också ett antal medlemsförmåner:

  • En årsprenumeration på Tidningen Bilkåristen.
  • Försäkringsskydd när du deltar i Bilkårens aktiviteter.

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna via Skaraborg@bilkaren.se, delta på en infoträff eller se nedanstående länkar.

KONTAKTUPPGIFTER / OMRÅDESANSVARIGA

Kårlokal Besöksadress – KLAGSTORPS GÅRD 6, Skövde
Kårlokal Postadress – Skaraborgsbilkår, Frivillighuset, By 321, Box 604, 541 24 Skövde
Kårchef – Daniel Mirkovic´, 0762 – 24 89 48


Info/Rekrytering –Emma Johansson, Tina Komi
Utbildning/Avtal Militärt – Tina Komi, Emma Johansson
Utbildning/Avtal Civilt – Maria Erlandsson
Trafikansvarig – Maria Carlsson, Maria Erlandsson
Ungdomar – Carina Kilström
Totalförsvarsinformation – Ulrika Johansson
Föreningsverksamhet – Maria Carlsson

Kårchef  – Daniel Mirkovic´
Vice kårchef  – Tina Komi
Kassör – Ulrika Johansson
Sekreterare – Carina Kilström

Vid vakant plats eller om du har övriga frågor kontakta oss på skaraborg@bilkaren.se


Karta till Kårlokal

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Läs mer om Bilkårens utbildningar

nyheter

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren