hallare

Skaraborg

Välkommen till Skaraborgs Bilkår. I vår kår har vi medlemmar som har avtal med både det militära försvaret och den civila krisberedskapen. Även den som inte har ett avtal är självklart välkommen som medlem och kan delta i våra kåraktiviteter. Du hittar oss också på Facebook där vi har en sida för Skaraborgs Bilkår.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 57 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Kan jag utbilda mig för Hemvärnet om jag har en diagnos?

Det är Försvarsmakten som gör den medicinska bedömningen om vilka sjukdomar eller diagnoser som eventuellt skulle kunna vara ett hinder för en befattning i Hemvärnet. Kontakta gärna Försvarsmakten via rekryteringsmyndigheten.se för att få svar på dina frågor.

Måste jag gå en GU-F (grundläggande utbildning för frivilliga) om jag gjort militär grundutbildning, ex gjort lumpen 1998?

Det går inte att svara på exakt. Försvarsmakten gör en bedömning från fall till fall. Det man tittar på är vilken grundutbildning du gjort, när, med vilket resultat och inte minst hur du själv bedömer din egna förmåga.

Är man försäkrad under utbildningen?

Du omfattas av statligt personskadeskydd, ersättning vid ideell skada samt tjänstelivgruppförsäkring. Som medlem i Bilkåren är du också försäkrad. Därför är det viktigt att du har betalat medlemsavgiften.

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1191:-/dag för 2022. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Kan man gå sin förarutbildning före GU-F?

Normalt sett måste man alltid börja sin utbildning till Hemvärnet med GU-F, men pga pandemin så har vi ett tillfälligt undantag från utbildningsgången, vilket innebär att man kan gå sin förarutbildning innan man gjort GU-F.  Grundkravet är dock att du har genomfört säkerhetsprövning, har fått utrustning och har ditt utbildningsavtal klart.

Vad kostar det att vara medlem i Bilkåren?

Medlemsavgiften är 250:-/år, men är du senior (from 71 år) eller ungdom (tom 20 år) betalar du bara 150:-/år. Är man flera som bor på samma folkbokföringsadress betalar man familjeavgift, 400:-/år.

Kan jag själv uppdatera mina kontaktuppgifter i medlemsregistret?

Ja det kan du! På Mina sidor kan du logga in och ändra dina kontaktuppgifter om du tex har flyttat eller bytt telefonnummer. Du kan också se vilka uppgifter vi har registrerade om dig i vårt medlemsregister. Förutom kontaktuppgifter så ser du vilka kurser du har gått, eller är anmäld till, och om du har avtal.

Kan man få körkort om man går med i Bilkåren?

Grundsvaret på denna fråga är nej, man får inte körkort i Bilkåren. Om man engagerar sig och skriver överenskommelse med den civila krisberedskapen måste man ha rätt körkortsklass ”med sig” för det uppdrag man utbildar sig till. Om man tänker engagera sig som förare i Hemvärnet och skriver avtal där så måste man ha B-körkort innan. Sedan utbildas man på det fordonsslag som man ska placeras på, tex lastbil eller buss, och får militärt förarbevis (ett slags militärt körkort) för det. Eftersom utbildningen är samma (men lite mer omfattande) som till civilt tungt körkort kan man på egen bekostnad skriva det civila kunskapsprovet och vi kan ofta erbjuda en civil uppkörning på kursplatsen.

MEDLEMSAVGIFT

Nytt från 2020 är att man betalar medlemsavgiften direkt till Bilkåren centralt. Det går INTE att betala in till Skaraborgs Bilkår.

250 kr Vuxen (21–70 år)
150 kr Senior (71+ år)
150 kr Barn/ungdom (0-20 år)
400 kr Familjeavgift*

*medlemmar på samma postadress eller barn/ungdom 0-20 år.

Ny medlem
Medlemsavgiften betalas i samband med att du registrerar dig via www.bilkaren.se/bli-medlem.

Befintlig medlem
Fakturan för nästa år skickas med årets sista nummer av Bilkåristen (Nr 4). Sista betaldatum är 31/1. Fakturan finns även på Mina sidor.


INFORMATION

Här hittar du:

 


Styrelse Info

Viktiga dokument och länkar för styrelsen

Bli medlem – vi behöver dig!

Ni som medlemmar är otroligt viktiga för oss. Utan er hade vi inte kunnat existera, och det är för er skull vi finns! Alla som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige och delar Bilkårens värdegrund kan bli medlem. Registrera dig via Bli medlem och betala in medlemsavgiften antingen via Swish, betalkort eller faktura (Obs, välj kår: Skaraborgs Bilkår)!

Som medlem hjälper du oss att bli starkare så vi kan göra ännu mer för Sveriges totalförsvar. Du får också ett antal medlemsförmåner:

  • En årsprenumeration på Tidningen Bilkåristen.
  • Försäkringsskydd när du deltar i Bilkårens aktiviteter.

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna via Skaraborg@bilkaren.se, delta på en infoträff eller se nedanstående länkar.

KONTAKTUPPGIFTER / OMRÅDESANSVARIGA

Kårlokal Besöksadress – KLAGSTORPS GÅRD 6, Skövde
Kårlokal Postadress – Skaraborgsbilkår, Frivillighuset, By 321, Box 604, 541 24 Skövde


Info/Rekrytering – skaraborg@bilkaren.se
Utbildning/Avtal Militärt – Fredrik Julin
Utbildning/Avtal Civilt – Mia Erlandsson
Trafikansvarig – Maria Erlandsson
Ungdomar – skaraborg@bilkaren.se
Totalförsvarsinformation – Ulrika Johansson
Föreningsverksamhet – skaraborg@bilkaren.se

Kårchef  – Andreas Essgren
Vice kårchef  – Fredrik Julin
Kassör – Ulrika Johansson
Sekreterare – Katja Svensson
Ledamot – Bengt-Arne Petersson

Vid vakant plats eller om du har övriga frågor kontakta oss på skaraborg@bilkaren.se


Karta till Kårlokal

Sidan uppdaterades den 2022-05-01

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

@Bilkaristen

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Läs mer om Bilkårens utbildningar

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren