hallare

Örebro län

Välkommen till Örebro Läns Bilkår, kontakta oss gärna om du vill veta mer om vad vi gör i kåren. Vårt upptagningsområde är hela Örebro län. Du når oss enkelt på orebro@bilkaren.se Om du vill bli medlem klickar du på "Bli medlem" i listen ovanför och fyller i dina uppgifter.

I vår kår har vi medlemmar som har avtal med både det militära försvaret och den civila krisberedskapen, men även om man inte har ett avtal är man förstås välkommen som medlem och kan delta i våra andra kåraktiviteter. Här har vi samlat lite svar på frågor som vi får ofta från nya medlemmar. . Vi ser fram emot att träffa dig på nån aktivitet framöver. Med viss regelbundenhet kommer vårt kårblad med aktuell information ut. Här kan du ladda ned det senaste kårbladet.

På vårt årsmöte i mars bytte kåren namn till Örebro Läns Bilkår – så nu heter vi det vi är. En Bilkår för hela Örebro län. Om du är nyfiken på vår verksamhet så ta en titt på vår Verksamhetsberättelse för 2023.

Kanske går du i tankar att utbilda dig för att ha ett uppdrag som förare eller logistiker i totalförsvaret? Det finns befattningar i Hemvärnet och i flera olika myndigheter i den civila krisberedskapen. Hör av dig till styrelsen så hjälper vi till att lägga upp en utbildningsplan för dig. Just nu är det väldigt stort intresse och många som hör av sig till oss, så det kan ta lite längre tid än vanligt, men vi gör vårt bästa för att du ska få komma igång med din utbildning.

Styrelsen i Örebro Bilkår

 

Fredrik Bernhammar, ledamot, Björn Svensson, kassör, Håkan Karlsson, ledamot, Fredrik Norén, vice ordförande, Eva Blomqvist, sekreterare, Anki Ågren, ordförande och Rebecca Blomström, ledamot.

Styrelsen valdes på årsmötet och övriga beslut kan du läsa om i årsmötesprotokollet som du kan ladda hem.

Du hittar oss också på Facebook där vi har en grupp som heter Bilkåren Örebro. Där lägger vi ut aktuell information till medlemmar och intresserade.

Medlemsavgift

Ny eller gammal medlem – det är viktigt att man betalat sin medlemsavgift så att man är försäkrad i samband med aktiviteter i kåren, på kurs eller Hemvärnet. Medlemsavgiften är bara  250:-/år (senior from 71 år eller ungdom tom 20 år betalar bara 150:-. Är man flera på samma folkbokföringsadress så betalar man familjeavgift 400:-/år.

Du är viktig för Bilkåren och vi hoppas att du fortsätter ditt medlemskap. Upplevelser, roliga aktiviteter, engagemang i Hemvärnet eller den civila krisberedskapen, en bra tidning fyra gånger om året – man får mycket för sin avgift!

Kontaktinformation

Kårens e-post: orebro@bilkaren.se
Kårchef: Anki Ågren
Vice kårchef: Fredrik Norén
Kassör: Björn Svensson
Sekreterare: Eva Blomqvist
Militär utbildning: Fredrik Norén, Håkan Karlsson, Fredrik Bernhammar
Civil utbildning: Rebecca Blomström, Björn Svensson
Info och rekrytering: Eva Blomqvist
Totalförsvarsinformation: Rebecca Blomström, Håkan Karlsson
Trafikverksamhet: Anki Ågren
Ungdom: Rebecca Blomström
Krisberedskapsansvarig: Magnus Lagergren

Kalender

juni
15 jun
Fikaträff med information (Nora)
Örebro län
13:00-16:00
27 jun
Sommarträff vid Villingsberg
Örebro län
18:00-20:30
augusti
21 aug
Besök på Robotmuséet i Arboga
Örebro län
18:30-21:00

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren