hallare

Hässleholm-Perstorp

Välkommen till Hässleholm-Perstorp Bilkår. Alla, män som kvinnor, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige och som delar Bilkårens värdegrund är välkomna att bli medlemmar.

Vi behöver dig!

I Bilkåren får du en god möjlighet att få en meningsfull fritid. Vi har många medlemmar som har avtal med både det militära försvaret och den civila krisberedskapen. Men även om du inte har ett avtal är du välkommen som medlem och kan delta i våra kåraktiviteter. Du får också tillgång till vår medlemsgrupp på Facebook, där du kan läsa om olika aktiviteter och få tips på kurser och annat kul.

Kontakta oss gärna om du är intresserad och vill veta mer om vad vi gör, antingen genom att fylla i en intresseanmälan eller genom att maila oss direkt, se kontaktinformation.

Säkra din hemberedskap

Bilkåren är en del av Sveriges krisberedskap. Vi kan berätta för dig om hur du kan stärka din egen beredskap i händelse av en kris eller i värsta fall krig, samt hur du kan bidra till samhällets beredskap genom ett engagemang i Bilkåren.

Du kan även läsa om krisberedskap på MSB:s webbsida (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), msb.se

Vill du vara med och påverka, när och var det händer? Bli medlem du också!

Medlemsavgift

Ny eller gammal medlem – det är viktigt att du betalat din medlemsavgift så att du är försäkrad i samband med aktiviteter i kåren, på kurs eller i Hemvärnet. Medlemsavgiften är 250:-/år (senior, from 71 år eller ungdom tom 20 år, betalar bara 150:-. Är ni flera på samma folkbokföringsadress så betalar ni familjeavgift 400:-/år. Du är viktig för Bilkåren och vi hoppas att du fortsätter ditt medlemskap. Upplevelser, roliga aktiviteter, engagemang i Hemvärnet eller den civila krisberedskapen, en bra tidning fyra gånger om året – du får mycket för din avgift!

 

Kontaktinformation

Kårchef: Carin Widestål Liljenberg
Telefon: 070-511 38 09
: .
V. Kårchef : Anna Holmqvist
Telefon: 070-274 51 44
: .
Sekreterare: Malin Mattisson
Telefon: 070-884 33 81
: .
Kassör: Marjo Keto Karlsson
Telefon: 070-620 75 88
: .
Utbildning: Anna Holmqvist
Telefon: 070-274 51 44
: .
Info, rekrytering : Robin Niklasson
Telefon: 070-328 06 21
: .
Ungdom: Robin Niklasson
Telefon: 070-328 06 21
: .
Ledamot: Kerry Kristiansen
Telefon: 070-893 73 36
: .

Sociala nätverk

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren