hallare

Hälsingland

Välkommen till Hälsinglands Bilkår, kontakta gärna oss om du är intresserad och vill veta mer om vad vi gör eller bli medlem direkt här.

I vår kår har vi medlemmar som har avtal med både det militära försvaret och den civila krisberedskapen, men även om man inte har ett avtal är man förstås välkommen som medlem och kan delta i våra andra kåraktiviteter.

Du hittar oss också på Facebook där vi har en sida som heter Hälsinglands Bilkår.

Medlemsavgift

Ny eller gammal medlem – det är viktigt att man betalat sin medlemsavgift så att man är försäkrad i samband med aktiviteter i kåren, på kurs eller Hemvärnet. From 2020 är medlemsavgiften 250:-/år (senior from 71 år eller ungdom tom 20 år betalar bara 150:-. Är man flera på samma folkbokföringsadress så betalar man familjeavgift 400:-/år.

Du är viktig för Bilkåren och vi hoppas att du fortsätter ditt medlemskap. Upplevelser, roliga aktiviteter, engagemang i Hemvärnet eller den civila krisberedskapen, en bra tidning fyra gånger om året – man får mycket för sin avgift!

 

 

Årsmöte

Beredskapsdagar i april – kommun och frivilligorganisationer informerar

I april väntar Beredskapsdagar med information om kommunens roll i kris/krig och om verksamheterna i våra Frivilliga försvarsorganisationer. Allmänheten välkomnas till Köpmangatan 12 april.

Den 11 och 12 april väntar Beredskapsdagar i Söderhamn, ett komplement till Beredskapsveckan (vecka 39 varje år)Länk till annan webbplats., med information från Söderhamns kommun samt de Frivilliga försvarsorganisationerna (FFO) Bilkåren Hälsingland, Lottakåren Söderhamn, Civilförsvarsförbundet och FRO Södra Hälsingland, alla med viktiga roller att spela i kris och krig.

FFO:erna kommer i huvudsak att informera om sin verksamhet, rekrytera medlemmar till sina organisationer samt informera och utbilda kring hemberedskap.

Söderhamns kommuns närvarande kommer att berätta om kommunens roll i såväl kris som krig, hur medborgarna kan förbereda sig och vad de kan förvänta i ett sammanhang där samhällets funktioner destabiliseras.

Läs mer: Om FFO:er – MSBLänk till annan webbplats.

Viktig information

11 april: Platsen foajén på CFL, Söderhamn, i samband med att Länsstyrelsen har en temadag om beredskap och livsmedelsförsörjning. Här riktas informationen främst till närvarande tjänstepersoner, politiker och branschpersoner.

12 april: Platsen Köpmangatan i centrala Söderhamn där allmänheten välkomnas att lyssna, fråga och engagera sig.

– Det här riktar sig till alla som har intresse av få reda på hur vi jobbar med civil beredskap och varför det är viktigt. Vi kan också svara på frågor som vi vet att många har, om till exempel skyddsrum, vatten och störningar av olika slag. Och vi har alla intresse av att våra FFO:er är rådiga och robusta för att vara resurser som kan stötta, säger Daniel Kriegelstein, beredskapssamordnare i Söderhamns kommun.

Välkomna till Beredskapsdagarna med frågor och engagemang!

Introduktionskurs

Till alla nya medlemmar, gå gärna den digitala introduktionskursen.

 

https://bilkaren.se/introkurs/

Medlemsportalen

Gör gärna ett besök på medlemsportalen.

Bilkårens medlemsportal | Bilkåren (bilkaren.se)

Kontaktinformation

Kårchef: Magnus Danhard
Telefon: 070-646 40 46
Krisberedskapsansvarig: Håkan Enbom 073-1005432 hakan.enbom@bilkaren.se
Hemsidan: Håkan Enbom hakan.enbom@bilkaren.se

Sociala nätverk

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren