hallare

Älvsborg

Välkommen till Älvsborgs Bilkår. Sedan 2020 är bilkårerna i Borås och Alingsås sammanslagna och heter numera Älvsborgs Bilkår.

Bli medlem – vi behöver dig!
Ni som medlemmar är otroligt viktiga för oss. Utan er hade vi inte kunnat existera, och det är för er skull vi finns! Alla som är folkbokförda i Sverige och delar Bilkårens värdegrund kan bli medlemmar. Betala in medlemsavgiften och registrera dina kontaktuppgifter här (Obs, välj kår: Älvsborgs Bilkår)!
Som medlem hjälper du oss att bli starkare så vi kan göra ännu mer för Sveriges totalförsvar.

Vill du veta mer?
Kontakta oss gärna om du är intresserad och vill veta mer om vad vi gör, antingen genom att fylla i en medlemsanmälan, delta på en infoträff eller maila.

Kontaktinformation och områdesansvariga

Kontaktinformation och områdesansvariga
Kårchef och kassör
Lena Larsson
Mobil: 073 – 986 55 56
E-post: lena.larsson@bilkaren.se

Vice kårchef och Ungdomsansvarig
Maarit Mosorin
Mobil: 070-457 77 95
E-post: maarit.mosorin@bilkaren.se

Utbildningsansvarig militära avtal och info och rekrytering
Per-Åke Andersson
Mobil: 072-732 96 03
E-post: per-ake.andersson@bilkaren.se

Utbildningsansvarig civila avtal och info och rekrytering
Klaes Hägnestig
Mobil: 073-020 11 87
E-post:alvsborg@bilkaren.se

Sekreterare
Anne-Charlotte Holmgren
E-post: alvsborg@bilkaren.se

Trafikombud
Markus Axemark
E-post: alvsborg@bilkaren.se

ABU
Monika Preisz
E-post: alvsborg@bilkaren.se

Krisberedskap
Joakim Jensen
Mobil: 073-368 6885
E-post: alvsborg@bilkaren.se

 

Kontaktinformation

Kårchef: Lena Larsson
Telefon: 073 - 986 55 56
.: .
Utbildningsansvarig militära avtal : Per-Åke Andersson
Telefon: 072-732 96 03
.: .
.: .
Utbildningsansvarig civila avtal : Klaes Hägnestig
Telefon: 073-020 11 87

Sociala nätverk

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren