hallare

Ung Prepper

Att vara en prepper är att vara beredd om det oväntade skulle inträffa. I Bilkåren kan du som är mellan 15-18 år skaffa dig kunskaperna för att bli beredd genom att delta i lokal Ung Prepper-verksamhet eller gå på våra centrala Ung Prepper-kurser.

Förkunskapskrav

Medlem i Bilkåren i åldern 15-18 år.

Anmälan

Anmälan sker via denna ANMÄLNINGSLÄNK senast den 3 oktober.

Aktuella kursdatum

Ung Prepper 
Söderhamn
29-31 oktober 2024
Sista anmälningsdag 3/10. INSTÄLLD!

Tänk dig att vardagen vänds uppochner. Det blir ett långvarigt strömavbott, och plötsligt blir det svårt att laga mat, använda internet eller mobiltelefon, handla i affärer eller ens få värme i sin bostad. För att klara en kris behöver man vara förberedd. Att bli en prepper betyder att man förbereder sig för det oväntade, för att klara krisen bättre.

I Ung Prepper får du bland annat lära dig om

  • Första hjälpen
  • Bekämpa brand
  • Laga mat på öppen eld och stormkök
  • Karta och kompass
  • Informationspåverkan
  • Sveriges krisberedskap och hur du kan bidra till ett säkrare samhälle

Vissa kårer kommer att genomföra lokal Ung Prepper-verksamhet på hemmaplan under terminstid, men som medlem i Bilkåren kan du också delta på centrala kurser. Utbildningen består av två steg, där första kurssteget är fyra dagar och det andra tre dagar. Utbildningen, liksom resan till kursplatsen, är kostnadsfri, så den enda kostnaden är medlemsavgiften i Bilkåren.

Förkunskapskrav

Medlem i Bilkåren i åldern 15-18 år.

Anmälan

Anmälan sker via denna ANMÄLNINGSLÄNK senast den 3 oktober.

Aktuella kursdatum

Ung Prepper 
Söderhamn
29-31 oktober 2024
Sista anmälningsdag 3/10. INSTÄLLD!

Medlemsutbildningar

Grid
Lista
Spela video Spela video

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren