Uppdrag för Polisen? – Utrymning i stor skala

Skrivet den 01 september av Bilkåristen

Vi samlades på Scandic hotell i Västerås. Vissa kom långt bort ifrån, som Cecilia från ”en förort till Byske” som hamnade i min 4-grupp med f.d. reservofficer Carl och Christer från Göteborg som varit med i Bilkåren sedan 2009. Trots det avslöjande namnet på kursen var vi lite osäkra på exakt vad vi skulle göra på kursen och några av oss var nya inom bilkåren. Kursen var det första steget och samarbetet mellan Bilkåren och Polismyndigheten är nytt, detaljer är fortfarande under utveckling.

Malin Dreifaldt höll i kursen tillsammans med Lars Karlsson och Jenny Stridsman. Med var även anställda från Länsstyrelsen i Värmland som var intresserade av ämnet.

polisen västeråsRedan den första timmen sattes ribban högt då polisen Ronny Hörman, som jobbar med utbildning inom Polismyndigheten förklarade bakgrunden till kursen, Bilkårens samarbete med polisen och hur polisens organisation ser ut. Han var väldigt duktig och engagerande. Det kändes bra att ha en så insatt och högt uppsatt polis komma och lotsa in oss bilkårister i rätt tänk och ge oss den bakgrund som vi kan behöva vad gäller särskilda lagar som träder i kraft och de steg man bör ta vid en utrymning. Ett exempel ur mina anteckningar:

  • Lägesbild
  • Beslut
  • Organisera
  • För ut beslut
  • Skapa rutin för dokumentation
  • Återkoppling och uppföljning

Det går en gräns mellan en ”normal händelse” och något som är utöver detta fick vi lära oss. Kursen handlade om det som kallas ”särskild händelse”. Som: när en liten skogsbrand blir en eldstorm. När en bilolycka visar sig vara ett terrordåd. När radioaktivitet sprids efter en kärnolycka. Folk som måste bort från ett område snabbt eller ta sig inomhus för att skydda sig. När det är ”allvarlig risk för personer liv och hälsa och när samhällets funktioner hotas”.

Det är oroliga tider vi lever i samtidigt som samhällets resurser är ansträngda. Riksdagen har gett i uppdrag att återskapa totalförsvaret. Bilkåren har alltid varit en viktig del i detta har jag som nybörjare fått läsa och nu har även polismyndigheten och Bilkåren kommit överens om ett samarbete vad gäller ”Storskalig utrymning” utöver de uppdrag Bilkåren redan har för samhället.

Polisen fick oss engagerade i diskussion kring terrorism och hur terrorister tänker och hur vi ska tänka. Polisen kan som exempel beordra inrymning, att folk på skolor och gallerior ska låsa in sig och gömma sig vid skjutningar. Vi bilkårister kan då vara med och planera hur man senare ska utrymma folket och transportera bort dom säkert.

Vi fick veta att de som vill bli logistiker måste ha egen kapacitet att leda men även, såklart, en kontaktperson hos polisen som man för en dialog med. Vi kursdeltagare undrade ofta vem som gav order men vi lärde oss att det är samarbete som gäller. Kommun, Polis, Länsstyrelse (staten) och vi frivilliga måste föra en dialog. Vi bilkårister som deltar vid en ”särskild händelse” (som förhoppningsvis aldrig inträffar) blir anställda av polisen när det sker. Vi måste därför förstå vilka vi representerar.

Fredagen var lång och det var mycket att ta in men intressant och lärorik, de flesta bodde på hotellet och såg på Sveriges fotbollsdamer spela final i OS utom vi västeråsare som smet hem efter en lång dag.

Malin var den som förklarade ramarna och lagar och instanser mer i detalj. Ansvarsprincipen, likhetsprincip och närhetsprincip bland annat. Vissa detaljer i vårt uppdrag diskuteras alltjämt dock mellan Polisen, Bilkår och andra intressenter, som till exempel om vi ska hjälpa till med avspärrningar och övriga transporter.

På lördagen kom ännu en bra föreläsare. Brandmannen Björn Svensson som var en av dom som räddade en man ut från skogen när den stora skogsbranden i Västmanland rasade. Han visade film från branden och återberättade det väldigt bra. För oss västmanlänningar en omskakande tid. Många bilkårister var med och kämpade mot branden och kunde berätta hur de upplevde det hela när de körde bandvagn till exempel, och Malin Dreifaldt som var med i länsstyrelsens arbete under branden.

Lite historier som brandmannen berättade och lite vi kom fram till vad det handlade om, vad man ska tänka på vad gäller utrymningsarbete:

”Hör av dig om du behöver mer”. Plötsligt hade han bara stått där i skogen med en dunk diesel i sin skåpbil, en privatperson, äldre man hade hjälpt brandman Björn som hade fått ont om bränsle när den stora skogsbranden i Västmanland rasade som värst.

När vinden vände och plötsligt hotade det lilla samhället med en eld som spred sig fort fick man akut börja utrymma ett litet samhälle som alla hade trott var utom fara. Man knackade dörr. På ett ställe var det en gammal kvinna som ropade kom in och hon satt vid köksbordet färdigklädd med skor på och väska packad. ”När åker vi?” sa hon. Hon hade förstått vad som var på gång före de andra.

Björn berättade med stor inlevelse om hur brandmän och privatpersoner reagerat vid den stora händelsen och vi fick mycket inspiration och hade intressanta diskussioner runt detta med så stora kriser.

bild polis västeråsKursen var fredag – söndag och det gick åt mycket kaffe, godsaker och mat! Vid kursens slut kände vi oss väldigt engagerade och kände oss redo att utrymma och ville veta när vidareutbildning skulle gå av stapeln. Om ni funderar på att genom Bilkåren stå till polisens tjänst kan jag rekommendera denna kurs och hoppas vi aldrig ska få använda kunskaperna i skarpt läge.

Fredrik Berglund

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 48 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren