B-styrka. En annan sida av en KFÖ.

Skrivet den 06 juni av Bilkåristen

Förfrågan kom, vill ni vara Opfor till 48e bataljons KFÖ v 620?

Opfor, vad är det…. Opposing Force, dvs B-styrka. Funderade ett tag.

Tja, varför inte? Jag och ett gäng från min bataljon anmälde sej.

Onsdag kvälll samlades vi vid vårt bataljonsförråd för upplastning, uthämtning av vapen samt transport till Helsingborg. Väl där delades vi på tre täter, en tät förlades norr om Helsingborg på ett övningsområde medan vi andra kvarstannade i Hemvärnsgården på Berga. Det blev en del information och avledande moment mot de ur 48e som redan ryckt in.

På torsdagen gjordes lite fler moment, bl a överlämnades ett paket från oss till Bataljonsstaben innehållande en skrivartoner och en lapp med texten att ”paketet exploderar vid öppnande eller senast kl 18:00”, detta var för att kontrollera om de hanterade en okänd situation på rätt sätt. Vi hade även figuranter som var och fotograferade, dumpade misstänkta väskor och ställde frågor om verksamheten. Soldater och hundförare från oss försökte mönstra in, allt för att störa deras mobilisering och kontrollera vaksamheten.

Torsdag eftermiddag försökte vi gå in på ett objekt men blev stoppade, vi försökte även samla information men den här gången tog det stopp. Mycket bra!

Tidigt fredag morgon, fick jag och min stridskamrat göra ett moment med bil till en grupperingsplats vid ett objekt. Vi körde igenom objektet och blev stoppade samt förhörda om vilka vi var innan vi fick fortsätta.

received_10154153849657305

Fredag eftermiddag åkte min tät ut till Hasslarp för att förbereda inför kvällens och lördagens moment med Strid i bebyggelse (SIB). Huset var en övergiven fd klubblokal , innehållande verkstad och boningsutrymmen. Där fanns gott om material och möbler för att arrangera en labyrint för att få förbandet att gå dit vi ville samt försvåra inbrytning.

När detta var gjort fördelade vi oss på 2+2+2 där två spelade poliser ute vid FAPen (Fordonsavlämningsplats), två förskanskade sej till vänster, däribland jag och två till höger. Utanför huset och inne i bottenvåningen fanns det civila figuranter från Olympiaskolan, vilket innebar ännu ett störningsmoment för hemvärnsförbandet.

Sen var det bara att vänta…

När det riggade larmet av burkar skramlade, positionerade vi oss. Jag bak en bardisk och min stridskamrat i köksdörren med observation ut i trapphuset. De andra två tog stridsställning i slutet av korridoren på höger hand.

Vårt uppdrag var att försvåra deras tagande av huset med hjälp av eldgivning och knallskott som skulle symbolisera handgranater.

Det blev en intensiv eldstrid men till sist gav Blågul order om att vi skulle låta dem komma in och att vi skulle dö. Även hemvärnsförbandet fick skademarkeringar för att öva sjukvårdsskedjan.

Sen fredag kväll skjutsade jag ut min tät till en UFA (utgångspunkt för anfall), själv återgick jag till Hemvärnsgården för dygnsvila.

received_10154153848452305

Lördag förmiddag blev det ett moment inne på ett industriområde, där vi skulle bli hittade och överfallna, vi fördelade oss som så att en person gömde sej i ett skjul (jag) och de andra uppe på en vall. Hemvärnsförbandet framryckte och eldstriden bröt ut. Medan vapnen smattrade satt jag inne i skjulet och väntade, jag såg dem rycka i dörren men den hade jag reglat. Väntan på att de skulle bryta in gjorde att pulsen ökade och adrenalinet sprutade. Helt plötslig gav en ksp 58 eld precis på andra sidan väggen jag satt lutad mot! ”Harrejavlar” vad det dundrade! Tur att jag hade mina Comtac på mej!

När eldgivningen avtog hoppade jag fram och ”sköt” dem i ryggen! En nyttig läxa för alla att säkra alla utrymmen innan man släpper garden.

Sen bar det av till Hasslarp igen för ett nytt moment i samma scenario som på fredagen. Den här gången kittades jag med en försåtminering, så efter att jag blivit nerkämpad så upptäcktes det att här fanns en ”bombväst”! Stor förvirring, vad göra??

Det blev ett himla bökande med att få av mej stridsvästen med bombattrappen på men till slut lyckades dem, jag spelade ju död och gjorde mej väldigt otymplig.

När vår chef blivit gripen och förd utanför huset, avbröts momentet. Vi städade undan militär material och återställde lokalerna i ursprungsskick, sen samlades vi vid hemvärnsförbandets FAP och tog del av genomgången.

Kvar var återhämtning och återtransport dagen efter till vårt eget bataljonsförråd för vård och återlämning av material.

received_10154153842187305

Man lär sej mycket på våra ordinarie KFÖ och SÖF men man lär sej minst lika mycket genom att agera B-styrka/figurant. Får du möjligheten att vara med, ta den! Man ser övningarna ur en annan synvinkel, blir uppmärksam på problematik som kan uppstå och framför allt, man får en förståelse för varför vi övar på det sätt vi gör.

Anna Holmqvist

Tf Packgruppchef/492 Insatskompani

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 48 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren