Varför blir man bandvagnsförare?

Skrivet den 31 juli av Bilkåristen

Bilkårsbloggen har mött en av våra medlemmar, Jenny Berglund i Stockholmskåren, som gjort insatser under branden i Ljusdal och passat på att ställa några frågor.

Vilka uppgifter har du haft?

Jag har hjälpt till som bandvagnsförare och har varit i Ljusdal i två omgångar, först ett dygn förra veckan och sedan fyra hela dagar och ett nattpass denna vecka. Om det behövs kommer jag nog åka upp en sväng till kommande vecka.

Vad göra man som bandvagnsförare?

Räddningsledaren på plats ger uppdrag till oss förare. Det kan vara bevakningsuppdrag där man åker runt och släcker små bränder. Vi har då med oss tankar på flaket som vi fyller på kontinuerligt. Det som är bra för oss med bandvagn är att vi kommer ut i skogen och kan komma närmare, utan att behöva dra så mycket slang. Vi har också extra utrustning med oss som vi kan lämna till räddningspersonal som behöver, tex slang och munstycken.

Är det jobbigt?

Det kan vara tungt, men man känner inte av det för man vill hjälpa till och att det ska bli bra.

Vad tänkte du när du fick frågan om att åka?

Självklart åker jag så fort jag bara kan! Min första sväng hade jag semester, så då var det enkelt, men nästa gång fick jag ta ledigt från jobbet. Har en arbetsgivare som är positiv och säger att jag ska sticka dit för att jag behövs. Det är skönt med en sån arbetsgivare.

Har du varit med på andra insatser?

Ja, jag var med i branden utanför Sala i juni och även en gång i vintras när det var snöoväder i Stockholm. Trafikverket körde ner bandvagnar från Borlänge och sen stod de på brandstationen i beredskap och vi var på plats där. Vi hade inte några skarpa körningar så vi använde tiden till att hjälpa räddningspersonalen att lära sig lite om sin egen bandvagn. 

Hur kom du på att du ville köra bandvagn?

Jag gillar att kunna bidra och så verkade det ju kul med bandvagn och då verkade det här uppdraget vara en bra kombination att få göra en insats. Och nu har jag utbildat mig till bandvagnsförare och har avtal att ingå i Bilkårens pool för Trafikverket. Det är väldigt kul att komma ut på insats, det är en härlig gemenskap.

 

Var det rätt att engagera sig i Bilkåren?
Absolut! Det har gett mig otroligt mycket: massa kunskap, nya vänner och dessutom får jag mitt behov att hjälpa till tillfredsställt.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 48 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren