hallare

Med en djup passion för bandvagnar!

Jag har älskat bandvagnar, redan innan de var uppfunna! Som liten satt jag många timmar i det trånga, skumpiga, oljedoftande utrymmet i föregångaren, den sk Snövesslan, och trånade efter att få göra som de vuxna - tolka på skidor i ett rep bakefter. Efter mycket tjat och många böner fick jag som 7-åring tillslut prova med orden "ramlar du så får du sitta in igen". Men ramla, det har jag undvikit ända sen dess.

Av en slump fick jag i vuxen ålder klart för mig att svenska medborgare, oavsett tidigare militär erfarenhet, kunde bli bandvagnsförare i Hemvärnet. Egentligen siktade jag på ett civilt avtal men på den tiden fanns inte det behovet i Stockholmsområdet, så jag fick förfrågan om jag kunde tänka mig ett ”grönt avtal” i stället. Efter viss tvekan och eftertanke påbörjade jag min utbildningsplan med att gå en tvåveckors frivillig soldatutbildning (GU-F). Därefter följde ett par veckors grundutbildning på bandvagn i Skåne och vinterutbildning på fordonet i Bodens friska vinterklimat.

Sedan placerades jag som soldat och bandvagnsförare på en insatspluton inom Nationella Skyddsstyrkorna. Det har varit fantastiskt utvecklande och lärorika år tillsammans med min älskade bandvagn. Vi har deltagit i allehanda övningar, b-styrkeuppdrag, vintertjänst, uppvisningar, skarpa sjukvårdstransporter, brandbekämpningar, eftersök och olika transportuppdrag.

Jag har många gånger under den här tiden, av vitt skilda personer, uppmanats att utbilda mig till instruktör. Utbildningsstegen började med Utveckling Grupp Ledare (UGL) som alla instruktörer i Försvarsmakten ska gå. Därefter Instruktörskurs Grund och Instruktörskurs Fordon Bandvagn. Det kvarstår många veckors, ja månaders, kompletteringar och vidareutbildningar till det hett eftertraktade målet; ett förordnande som bandvagnsinstruktör i Försvarsmakten.

Men även en elefant behöver ätas i små bitar, så jag fokuserar på ett steg i taget tills det slutliga målet är uppnått.

Bandvagn är ett fantastiskt och mångsidigt fordon som (för att citera min tidigare bandvagnsmekaniker) ”tar sig fram överallt där man ens vågar köra och mer därtill!” Jag längtar redan efter att få frälsa fler till denna passion!

Annika, blivande bandvagnsinstruktör 

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren