Trafikdag i Hofors

Välkomna till Bilkårens trafikdag lördagen den 24 oktober! Det här kommer att bli höstens motsvarighet till trafikquizen!
Det här är nämligen också en tävling mellan kårerna i Sverige. Det vi vet redan nu är att vi träffas på Ica-torget i Hofors lite före kl. 10:00 så håller vi på till 15:00. Man kan vara med hela eller del av dagen då det passar. Vi kommer att ha med oss lite fika. Vi vet även att snart så kommer det ett paket till vår tävlingsledare Raija med lite uppgifter som vi ska lösa/utföra under dagen. Det kommer även att dyka upp något spontanuppdrag under dagen. Det här ska bli så spännande. Hoppas att du kan vara med!
Anmäl dig till Raija på 0290-24347, eller till mig. Vi behöver veta hur många vi blir senast torsdag den 22/10 så att vi kan fixa lagom med fika.

Ha det så bra och kämpa på med att hålla avstånd. Kom även ihåg att hänga på er reflexen nu när mörkret har smugit sig på igen.

Bilkårshälsningar från styrelsen/

Anna-Lena Holmstrand, 073-7208282

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren