Trafik Quiz 2019

Succén fortsätter även 2019! Trafik Quizen där fler talet av landets kårer sätter sig ner tillsammans för att besvara ett antal kluriga frågor, samma tid, samma frågor, olika platser! Alla hjälpmedel är tillåtna så ta gärna med egen dator, surfplatta eller mobil så löser vi frågorna tillsammans! Det är är verkligen en tävling där alla medlemmar kan bidra, oavsett ålder!

Vi samlas vid 18.30 för att tillsammans förbereda fika. Klockan 19.00 öppnas kuvertet och vi får tillgång till frågorna. Vi har då en timme på oss att svara på alla frågor som sedan rings in. Då får vi även ett preliminärt resultat. Tidigare år har det resultatet gått bra för Uppsala Bilkår och vi hoppas det går minst lika bra i år!

Tid: Torsdag 28 mars kl 18.30
Plats: Studiefrämjandets lokaler på Portalgatan 2, 3 trappor och hiss finns.
Anmälan: Senast 27 mars, anmäl även ev specialkost.

Anmälan behövs för att kunna planera fika åtgång!

För att anmäla sig mailar man till uppsala@bilkaren.se och anger i ämnesraden ”Anmälan Trafik Quiz”. Alternativt så ringer man till 073-7145307. Glöm inte att ange ev specialkost, det bjuds på lättare fika vid träffarna! Anmälan behöver vara inlämnad senast 2 dagar innan.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren