Spelet om trafiken: Etapp 2 Trafikfällan

Den 1 april – 31 maj uppmanar vi så många medlemmar som möjligt att fotografera trafikfällor och dela i sociala medier (facebook och instagram). Det kan tex vara farliga korsningar, dåliga parkeringar, skymda vägmärken eller farliga situationer för oskyddade trafikanter.

Bilderna ska delas offentligt på era egna sidor och ha en kort beskrivning av situation och vilken ort det är fångat i samt ha hashtagen #trafikfällan, #bilkåren och #sthlmsbilkår. Gör även en kommentar/inlägg i detta event med en länk till inlägget på din sida. När kampanjperioden är slut sammanställer vi hur många trafikfällor som medlemmarna i Stockholms Bilkår har hittat och rapporterar in dessa till Bilkårens Kansli, så är kåren med och tävlar om etappriserna i Spelet om trafiken.

I Stockholms Bilkår vill vi även ta utmaningen ett steg längre. Det ni hittar vill vi även att ni rapporterar in till berörd kommun. Tillsammans hjälps vi åt att skapa en renare, snyggare och tryggare omgivning. Bilkåren – en resurs i tiden!

Kommuner i Stockholms län:

http://www.lansstyrelsen.se/Stockholm/Sv/om-lansstyrelsen/om-lanet/Pages/lanskarta-med-kommunindelning.aspx

Stockholm

http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Felanmalan-och-synpunkter/tycktillapp/

För er som är ute och reser i landet finns även Trafikverkets hemsida för att anmäla fel, skador eller hinder på det statliga vägnätet, https://www.trafikverket.se/om-oss/kontakt/

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren