Prova-på-dag Västerbotten

Välkommen på Prova-på-dag med Bilkåren 23 november 2019

Syfte med prova-på-dagen är att du som nybliven medlem ska få hjälp att välja det avtal som passar DIG bäst. Under dagen kommer du få information om de olika avtalen, hur utbildningarna går till samt möjlighet att provköra fordonen (bandvagn, terränglastbil/lastbil)

Krav:

  • DU behöver vara medlem i en av Västerbottens bilkårer (dvs någon av Lycksele, Skellefteå, Södra Lappland eller Umeå Bilkår). Är du ännu ej medlem kan du enkelt fylla i formuläret och betala på sidan https://bilkaren.se/bli-medlem/
  • För provkörning av fordon, giltigt B-körkort
Prova-på-dagen kommer att genomföras på Umeå Garnison i Umeå. Mer info kommer till dig som anmäler dig men cirkatid är 09.00 – 15.00.
Anmälan till Prova-på-dagen vill vi ha senast måndag 18/11. Anmäl dig via mail till umea@bilkaren.se alt via SMS till 070 28 27 326 – lämna då mailadress! (samt bli medlem/betala medlemsavgiften enligt ovan om du ej ännu är medlem).
Arrangeras av Umeå Bilkår i samarbete med Studiefrämjandet Västerbotten 

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren