Informationsträff

Så kul!
…att du hört av dig till oss i Bilkåren och vill engagera dig!
Här i vårt område verkar Örnsköldsvik Bilkår och vi erbjuder många olika sätt att engagera sig och göra frivilliga insatser i Hemvärnet och den civila krisberedskapen. Vår uppgift är att rekrytera och utbilda fordonsförare till totalförsvaret, dvs både inom den militära delen och den civila. Kort kan man säga att du bidrar med din tid och åtar dig att fylla en plats i Hemvärnet eller den civila krisberedskapen och vi bjuder dig på utbildning, fantastiska upplevelser och en meningsfull och viktig fritidssysselsättning. Eftersom du hört av dig till oss så antar vi att du är sugen på det!
Vi berättar gärna mer över en fika en kväll hos oss! Så känn dig välkommen till vår informationsträff,

Onsdagen den 30/9 kl 17.30

Vi håller till i Ödbergskagården på Skyttegatan 3, Örnsköldsvik.

Anmäl i förväg till ornskoldsvik@bilkaren.se så vi kan beräkna fika-åtgång. Kåren kommer att ha en höstupptakt senare på kvällen som du är hjärtlig välkommen att delta på, till kåraftonen tar vi ut en avgift på 50 kr som bidrar till förtäringen. Se bifogad inbjudan till denna. Om du bara deltar på informationsträffen är den naturligtvis kostnadsfri.
Om inte denna dag passar dig kan du kontakta Paula Holmström på telefon 070-5504922 eller e-post paula.holmstrom@mail.com och boka en telefontid så vi kan berätta mer.
Varmt välkommen!
Ett engagemang i Bilkåren kommer du inte ångra – det kan vi lova!

Hälsningar
Örnsköldsvik Bilkår

PS. Även om du inte vill utbilda dig och engagera dig som fordonsförare så är du välkommen som medlem. Det finns mycket annat man kan engagera sig i om man har tid och lust, kårverksamhet, trafiksäkerhet och totalförsvarsinformation är några exempel. DS.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren