Prova-på-dag

Datum: 2019-12-07
Tid: 10:00-15:00
Var: Motorhallen, Rosenholm, Karlskrona

Hej,

Vi anordnar en prova-på-dag för våra medlemmar i Blekinge Bilkår.Vi kommer att vara på motorhallens plan vid Arena NKT på Rosenholm utanför Karlskrona.

Ta chansen nu att få se på vilka fordon som Bilkåren och våra medlemmar kan komma i kontakt med under våra uppdrag som Bilkårister. Under ordnade former kommer det finnas möjlighet att själv få testa att köra eller åka med.
Dagen börjar 10:00 och håller på till 15:00. Grillen startas så att man kan grilla/värma något man tar med sig och kaffe finns på plats.
De fordon som kommer finnas på plats för att klämma, känna och/eller testa är.
* Bandvagn
* Tgb20
* Tgb30
* Tung lastbil med släp
* Eventuellt en Geländewagen (GW)
* PB5
* PB8
Det kan kanske tillkomma något mer fordon som jag inte vet om.
Vi hoppas på bra väder men det finns ju inga ursäkter! Finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren