Årsmöte 2019

Årsmötet för Uppsala Bilkår är söndagen den 24 mars. Detaljerad kallelse har skickats till medlemmar per mail och brev.
För att förenkla administration använder kåren framförallt mail för att sprida information. Har Du som medlem i Uppsala Bilkår inte fått någon kallelse eller inte får andra inbjudningar så anmäl det till styrelsen så snart som möjligt.

Styrelsen nås på uppsala@bilkaren.se.

Numera har även alla medlemmar möjlighet att gå in i medlemsregistret och titta på sin egna sida. Där går det även att uppdatera sin kontaktinformation och följa sina kursanmälningar.

Observera tiden! I första kallelsen var det fel tid för årsmötet. Det ska vara kl 13.00 som mötet börjar!

För att anmäla sig mailar man till uppsala@bilkaren.se och anger i ämnesraden ”Anmälan Årsmöte”. Alternativt så ringer man till 073-7145307. Glöm inte att ange ev specialkost. Anmälan behöver vara inlämnad senast den 20 mars.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren