hallare

Informatörer sökes till nationell beredskapsutställning för gymnasieungdomar

Är du medlem i en frivillig försvarsorganisation, har intresse för totalförsvarsfrågor och vill möta unga i ämnet krisberedskap och totalförsvar? Nu söker vi dig som är intresserad av att arbeta som beredskapsinformatör i ett samarbete med MSB när en beredskapsutställning ska turnera runt i landet.

Under 2022–2025 kommer utställningen ”Rädd eller beredd? Upplev krisen och testa din beredskap – en livsviktig utställning” att besöka utvalda gymnasieskolor i varje region.  Syftet är att öka kunskapen om Sveriges och individens beredskap vid kris och krig. Vi frivilliga försvarsorganisationer har en särskild roll inom försvarsupplysning och har därför fått i uppdrag att bemanna utställningen med informatörer.

Utställningen görs i samarbete mellan MSB, Statens Försvarshistoriska museer och Riksantikvarieämbetet i form av en mobil container. På varje ny plats möter lokala/regionala informatörer upp och bemannar utställningen. Nu rekryterar vi till en särskilt framtagen informatörsutbildning.

Vi söker dig som vill medverka i denna unika satsning och möta en yngre målgrupp i högaktuella och viktiga frågor. Din uppgift är att möta ungdomarna vid besöket och berätta om vad som sker i utställningen, fånga upp reaktioner och frågor, och stimulera till reflektion. Vi välkomnar alla ansökningar, men kommer att prioritera sökande i åldersgruppen 20–30 år. Det viktigaste är att du har intresse av totalförsvarsfrågor, gillar att möta människor, är bra på att lyssna och engagera, samt är en professionell företrädare för uppdragsgivaren.

Låter det här som något för dig? Du som är medlem i en frivillig försvarsorganisation – läs mer och skicka in din intresseanmälan direkt, sista ansökningsdag är 31 januari 2024. Är du inte medlem men vill bli det kan du gå med i Bilkåren eller läsa mer om övriga organisationer på frivilligutbildning.se.

För frågor om uppdraget eller din ansökan, kontakta projektledaren Tina Nordén, tina.norden@civil.se

Till ansökan här

Toppbild: MSB/Marcus Askelöf 

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren