Snö, kallt och halt!

Skrivet den 19 januari av Inger Karlsson

”Ojojoj, det höll på att få rakt fram i cirkulationsplatsen, istället för vänster som var meningen”, var en kommentar efter den avslutande fordonsmarschen.

Det många dagarnas lätta snöande hade lagt gjort vägarna extra hala den här dagen. Men efter nästan en hel dags träning på isen på Heden fixade han den situationen galant.

Att klara av kylan och kunna hantera både sig själv, sin utrustning och sitt fordon utan skador är en utmaning om man inte är så van vid såna förhållanden. Det fick kursdeltagarna på grundkurs tung lastbil erfara under sina fem kursdagar i Boden. Ett snöigt och kallt Boden. ”Vi har inte haft så här mycket snö i Boden på 20 år och mer bli det” sa en av de boende i stan.

Ibland ska man ha tur! Närmare en meter snö ger bra förutsättningar för riktig vinterutbildning. Jag hoppas och tror att deltagarna åkte hem med nya kunskaper och erfarenheter i bagaget, ihop med den ordinarie vinterutrustningen!

Inger Karlsson, kurschef

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren