hallare

Beredskapsveckan 2024

Beredskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Vecka 39 mobiliserar myndigheter, offentliga aktörer, frivilliga försvarsorganisationer med flera, aktiviteter och insatser för att bidra till ökad beredskap. Bilkåren deltar aktivt i beredskapsveckan och genomför aktiviteter runt om i landet. Här kan du som privatperson, medlem och kår hitta mer information om vårt engagemang under veckan. Kom ihåg att Du är en del av Sveriges beredskap.

Sätt igång! Det är årets övergripande tema för Beredskapsveckan som pågår mellan den 23-29 september.

Bilkåren, både nationellt och lokalt kommer att göra aktiviteter med fokus på att öka människors beredskap. Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för sin egen beredskap. Vi behöver också engagera oss lokalt så att vi kan bidra aktivt även i nästa kris.

Bilkårens engagemang inom ramen för Beredskapsveckan kommer uttrycka sig på många olika sätt och under augusti och september kommer vi fylla på den här sidan löpande med information om alla våra aktiviteter.

Är du medlem och vill engagera dig under veckan? Ta redan nu kontakt med din lokala kår, planeringen är i full gång!

Vill du ta del av material från MSB så kommer det succesivt att publiceras på deras hemsida.

Spelet Klippan

Detta spel hjälper dig och dina kompisar, kollegor eller familj att lära er mer om hur ni ökar er beredskap. Kombinera spelet, upplevelserna och diskussionerna till spännande möten, partyn eller middagar. Boxen innehåller spelet Klippan, samtalskort samt händelsekort. Beställ spelet här, det kostar bara 140kr plus frakt. Det fungerar också som en vanlig kortlek med 52 kort.

Informationsaktiviteter i kommuner

Våra kårer arrangerar en rad olika informationsaktiviteter på torg, utanför butiker, på mässor och arbetsplatser.

Krisquiz

Bilkårens aktiviteter under beredskapsveckan avslutas för tredje året med vårt KrisQuiz. Söndagen den 29 september mellan 18.00-19.00 samlas medlemmar i sina kårer runt om i landet för att tävla mot varandra. Kontakta din lokala kår för mer information.

Bilkåristen

Ett temanummer av vår medlemstidning Bilkåristen med fokus beredskap ges ut i september och skickas ut till alla medlemmar och delas ut på informationsaktiviteter.

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren